Thursday, December 31, 2009

sALam TerAkhir...

mungkin ini entry terakhir buat tahun 2009..

banyak yang manis untuk dikenang di tahun 2009 tapi yang pahit pun tidak kurangnya..permulaan dan pertengahan yang baik untuk 2009 tapi pengakhiran yang agak melukakan..

jadi tiada apa yang perlu diungkapkan atau disesalkan, kerana apa yang terjadi sudah pun terjadi..

berharap apa yang terjadi lebih mematangkan diri dan mengajar diri untuk jadi lebih kuat, sabar dan tabah..

walaupun semanis dan seperit mana pengalaman hidup..harus percaya setiap kejadian ada hikmahnya..

selamat tinggal 2009 n terima kasih 2009..

Wednesday, December 30, 2009

hiDupLaH sEbaGaiManA aNda MaHu..

Jadilah diri anda seperti semut dalam hal ketekunannya..

Dia berusaha merambat naik ke batang pohon hingga ratusan kali..

dan jatuh sebanyak jumlah yang sama...

Tetapi dia terus berusaha naik kembali hingga akhirnya sampai pada tujuan yang diinginkan..

Kerana itu, jangan cepat menyerah kalah dan jangan pula bosan..


p/s - jangan ragu2 lagi..jangan -ve lagi..teruskan yana ..sbb hidup mesti terus dan terus dan berhenti bila sampai ajalnya.. =)

Monday, December 28, 2009

bIaR bAhaGia Ini mILiK sEmUa..

hmm sy tak nak sarat kan otak saya gan benda2 yang luar pemikiran dan jangkaun saya..
saya putuskan..
i just enjoy the show..
let it be..
i just follow the flow..
jadi saya berasa saya berada di state bahagia..
i deserve to make it alright..
hopefully..

26 December..

hmm sebenarnya nak tulis smlm lagi..
tapi tak sempat..
salam takziah buat keluarga mangsa2 nahas kemalangan jalan raya bas sani express..
except fate..
dont know need to blame on what..
because He knows why..
Everything happened for a reason..
but i think the authorities need to do something to avoid and overcome this from happen again..
the suggestion, to stop the bus operation after 12.00 am maybe will help..
because human life should not be taken lightly..
i mean tidak boleh di pandang ringan benda2 cmni..

not forget for the family of Asian Tsunami 2004..
even almost 5 years ago it was happened..
but it still fresh in our mind..
the tragedy..
killing more than 225,000 people in eleven countries including our country..

i hope and wish they (victim's family) would be strong enough to go through this..may Allah bless them and their family..Al-Fatihah..

Grateful to Allah..I'm appreciating what i have now, even it is less or more..thanks God for blessing us..

p/s - bersyukur kerana aku masih ada ruang itu..kepada kamu thanks a lot..

Friday, December 25, 2009

5 mOrE dAys to gO..

There’s a lot of good and bad things that had happened to me this year..
I mean this year 2009..
From January till December..
Time moving too fast actually..
I learned a lot of things that help me to keep on moving..
Hmm, I know that everything happened for a reason..
You know..
I always keep telling myself..
Every bad thing that had happened to me..
There’s always something that much better awaiting in future..
InsyaAllah..

p/s - you can go far away from me..bring together the sadness that accompanied me this few weeks..thanks and good bye..2009..
setiap kejadian ada hikmahnya..

ayat yang biasa kita dengar..
tetapi
jarang dilihat dari sudut yang sama..
sepanjang saya meniti kedewasaan ini..
banyak perkara yang dulu2 berlaku..
saya nampak..
kesan dan impaknya..
banyak untuk dirungkaikan..
tapi satu yang menarik minat saya..
bila dia berkaitan cara, minat dan kehidupan seseorang..
kadang2 kita dijauhkan dengan seseorang atau perkara..
kerana ia mungkin memudaratkan kita..
kadang2 perbezaan pendapat itu biasa..
tetapi..
ia sebenarnya boleh membawa kepada perbezaan yang begitu ketara..
jadi berhati-hatilah dalam mewarnai kehidupan..
jangan silap langkah..
jangan silap memilih..
May Allah bless Us..
Amin..

p/s - saya macam semakin faham akan isyarat yang diberikan..Thanks to Allah =)

Wednesday, December 23, 2009

leSs oR mOrE..

seolah-olah ada sesuatu yang ingin saya sampaikan tetapi saya tidak tahu bagaimana untuk dicoretkan..cam mane tu ek..byk sgt perkara berlaku dalam pada minggu lepas..all in one..dan otak saya amat sukar untuk tafsirkan benda tu..seolah2 impulse yang di hantar tidak lengkap..dan saraf2 neuron perlu dibaiki seketika..reseptor tidak berfungsi seperti selalu..

p/s - dont ever try or start it if you dont know how to stop it..it will kill you at the end of the game or chapter..

Tuesday, December 22, 2009

tut..tut..

my standard msg alert tone..
someone messaging me at 3.22 a..

Ya Allah jika aku jatuh cinta
Jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku padaMu

Jika aku jatuh hati,
Jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripadaMu

Jika aku rindu
Rindukanlah aku pada seorang yang merindui syahid di jalanMu

Ya Allah,jika aku rindu
Jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku merindui syurgaMu

Amin Ya Rabbal Alamin

i don't know why he sent me this..
but
i just said thanks..
it just like he knows my condition now..
great friend..
thanks once again..

p/s - I'm proud with friendship..i love all of you guys..

Monday, December 21, 2009

ada ketenangan di sini..i like..thumbs up for you..because still help me to ease the pain..

http://www.tvquran.com/


explore..feel and you will know what the meaning of peace..InsyaAllah..

p/s - berpisah bukan bermakna jauh..bersama tidak semestinya dekat..

Sunday, December 20, 2009

bOrn..

kawan saya kata..dan saya akui hakikat ini..

kemana pun kita pergi..
kita tetap bawa kasih sayang mak ayah kita..
seburuk mana pun kita..
tiada yang lebih baik daripada kasih sayang mak ayah kita..

dan sya selalu percaya, dalam apa jua keadaan..
restu mak ayah sangat penting..
tanpa restu tidak ke mana usaha itu..
biarlah terpaksa korbankan minat, hati dan kebahagiaan sendiri..
kerana membuat mak ayah bahagia..
adalah lebih afdal bagi saya..
biarlah sakit sedikit ditanggung..
daripada kita menyakiti hati ibu bapa..

Ya Allah peliharakanlah hati yang lemah ini daripada segala ancaman..
janganlah kau palingkan hati ini daripada ajaran-Mu..
tetapkan hatiku dengan iman..
kuatkan kan ia..
istiqamahkan diriku dalam melakukan tanggung jawabku..
jauhkanlah diriku daripada perkara yang bertentangan dengan ketetapan-Mu..
amin..

p/s - Semoga Allah memberkati saya dan kamu..kita kena kuat..ini ujian untuk kita..saya tahu kita boleh tempuhinya =)


Saturday, December 19, 2009

mEngHaDaPI LeBiH bAik dAripAda MengElak..

Lirik Lagu Cinta Tak Direstui - ST12

Malam ini ku lihat bulan
Tak terjatuh lalu terurai
Ku nggak ngerti apa yang harus
Ku lakukan

Hari ini aku putuskan
Untuk jauh ku langkahkan kaki
Untuk pergi dari dirimu

Biarkanlah kan kubawa
Sejuta harapan yang indah
Yang pernah kita lalui
Saat bersama
Ku harap kau bisa mengerti
Cinta kita tak direstui
Malam ini harus
Rela ku pergi

Maafkanlah kekasih
Ku harus tinggalkanmu
Meski ku tahu ini menjadi
Kau sakit hati

Relakanlah kekasih
Tutup air matamu
Semua ini aku lakukan
Untuk kebaikanmu

Dengarkanlah kekasih
Ku harus tinggalkanmu
Meski ku tahu ini menjadi
Kau sakit hati
Relakanlah kekasih
Tutup air matamu
Semua ini aku lakukan
Untuk kebaikanmu

sPeeChLeEs..

i have no words to say here..

its hurt me more and most..

iT's SouNds gOOd..

I got this from tagged..someone posted it..

kalau anda pk..anda Islam bacalah..kalau tak..Allah saja yang tahu..
Message:
Tolonglah ambil masa 2 minit untuk membaca ini..
kalau lebih dua minit tu bukan membaca la tu..tapi mengeja..wee~ =p


Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...

Bayangkan benda ini berlaku pada anda..
Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah...
tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam..
tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun...
lalu salah seorang lelaki tu bertempik..
"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"
Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri..
daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Iman tu...
Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata:
"Ok Pak Iman, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Iman mulakan sembahyang Jumaat"..
Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah..

Macammana.. adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas..
selain terhibur anda fikirlahlah...

Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 20 yg betul-betul beriman..

Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya... kedua lelaki hanya membawa mesin-gun.. dia tak kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah..baru kena ugut terus lari lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi..

Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja..tu pun bila time sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org kampung.. ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya..

Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al Quran..

Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia..

Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup masa..

Lawak, bila ada orang boleh menagung2kan artis dan menjadikan fesyen artis tak kira dalam negara atau luar negara sebagai ikon walaupun tahu bertentangan dengan agama..

Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau email yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama

Lawak kan ??? Kenapa gelak tu kan realiti.. tapi yg paling lawak sekali.. berapa orang yang lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain... berapa orang yang akan buka email ni untuk luangkan masa membaca? berapa banyak???wallahuaallam

hmm terdiam seketika sewaktu lepas bace artikel ni..kalo aku berada di situasi yang digambarkan..aku di golongan yang manakah..yang stay atau yang cabut lari..tepuk dada tanya iman..wallahuallam..

p/s - saya selalu percaya..menhadapi lebih baik daripada mengelak..saya harap awak pun begitu seiring dengan kematangan usiamu..

pLucK iT fOr Me..

I'm not silly enough to think the garden will always be rosy..
I'm a grown woman..
I can handle it..
I just have to brush myself down and come back stronger..
Said Enough..

Friday, December 18, 2009

LitTle bIt lAte tHaN bEfoRe..

Salam Maal Hijrah semua..

Semoga tahun baru ini membawa keberkatan dan perlindungan daripada Allah kepada kita seluruh umat Islam di dunia ini..

I ABSOLUTELY LOVE ISLAM

and

only Islam till the end of My Life..

p/s - janganlah kamu menjadi orang yang tak sedar di untung di bumi Allah ini..kalo menumpang, pandai2 la sedar diri dan hormat pada tuannya..siapa yang makan cili, dia terasa pedas..sekian..

rEiTeRaTe..

Seems I got nothing to do..
and
my eyes is not quite ready to shut..
let me write this..

Don’t take people for granted..

Just be yourself,It ain’t gonna hurt you..

I don’t need a better thing..

I’d settle for less..

I’m bored and I need a job..

Let me kiss u Mr froggy..

Without you my heart blue..


My eyes just need some rest..
So, good night moon..
I’ll see u tomorrow night..
But, unluckily there is no moon tonight..
It’s raining night..
and I love it..

p/s - Six days is not easy and short as you thought..I'm not reinforce anymore ok!! unjustifiable and unknowable..

Thursday, December 17, 2009

1989..

ketika saya berusia 2 tahun
adalah tahun terakhir harimau malaya menang pingat emas bola sepak sukan SEA..

and at last..
finally..
today..
on my birthday..
after 20 years..
we got the gold medal..
once again..
Alhamdulillah..
congratulation to Malaysia football team..
thumbs up for all of you guys..

p/s - hadiah terbesar sempena birthday saya..terima kasih Malaysia (mungkin berkat doa aku kot..doa bufday gurl la katakan..ceh perasan la ko yana..piirrraaah.hhuhu)

bEcaUsE oF yOu..

I will survive if things are different than what i want them to be..
I can accept things the way they are..
I need to be flexible if i want motivate myself to go through all these days..
I deserve to make it alright..
because
I'm not a girl not yet a woman..

p/s - Ptg ni jgn lupa sokong final Malaysia vs vietnam...exclusively live on tv2 at 5.30 pm!!!!! yeaaahhhhh!!!

I aM 23 NexT yEar..

Today is the first day of another 365-day journey around the sun..
I wish..

Not just a year older, but a year better

Here's to another year of experience

Another wonderful year of happiness and joy

Many happy returns of the day

May this, be just the beginning of a year filled with happy memories, wonderful moments and shining dreams.

Have a wonderful day and fabulous year

May my days be filled with sunshine and beautiful colors. And may my nights be filled with comforting dreams and wishes to come

Allah always bless me..

InsyaAllah..amin..

p/s - time kasih kepada semua yang ingat tarikh hari ini..saya harap kamu juga begitu..

Wednesday, December 16, 2009

bITteR SwEeT..

pahit itu penawar

sebagaimana pahitnya ubat..tetapi ia tetap menjadi penawar yang mujarab..

and

I strongly believe that

pahit itu penawar

p/s - please convince me that you still like before..a bitter sweet love story..

RM 3.00 jE, kaLo KerAjaaN..

tadi saya bangun jam 8.00 am..kira awal lah ni..hehehe..
malam2 lg dah gtau ayah, nak pegi klinik gigi..
ayah, mak dan kimi ikut sekali..
wani macam biasa jaga katil..haha
dan tiba2 ayah suro saya drive..
first time bep bwak kete sebelah tuan besar..
slaluny gan mak je..
tak pun adik2..
terketar2 juga la..
ni JPJ besar ni..
JPJ bagi ak lesen 2005 tapi ayah aku bagi lesen penuh 2009..
nah lu pk la sndri..
betapa ayah aku ni boss JPJ paling tinggi..hehehe

perhatian, ini bukan la topik utama..hahaha

jam 8.45 aku sampai hospital..
ak pergi kat klinik gigi..
dah nama pun nak tampal gigi tak kan nak g wad bersalin plak kan (InsyaAllah 5 thh akan datang akan ku jejaki jua wad bersalin tu..aiseh..berangan nampak..eh bukan perancangan masa depan bep..huhuhu)
aku pun daftar kat kaunter tunggu jap dapat la kad dan angka giliran aku
aku pun tunggu la turn ak sambil baca majalah kat situ pasal fasha sandha (tak ley blah betul,aku tak pernah minat minah ni walaupun sweet gak la minah ni daripada aku..hahahah)

k then beberapa minit lepas tu, aku pun masuk kat bilik tu..tup3..dah siap
aku pun pergi bayar kat kaunter..
you know what???
only RM 3 je dol..
punyalah hari tu aku kena charge RM 70.00 kat private clinic..
bagi aku la, tiada beza pun..
aku tak payah tunggu lama,
doctor tu pun baik je..
pendek kata perkhidmatan kat klinik kerajaan sama taraf je gan swasta..
bagus lg doktor tadi daripa doktor klinik private hari tu..

aku pk2 balik, baik juga kerajaan kita..
yela klinik swasta RM 70.00..
kerjaannya RM 3.00..
ko blajar math kan ko kira r sndri ko boleh pergi brape kali kat klinik kerajaan gan nilai RM 70.00..
terima kasih kementrian kesihatan malaysia..
kerana membantu saya, yang dalam kekopakan menangkis kesakitan gigi..
ni pengalaman aku la..tak tau la koorg kan..

p/s - sakit gigi merupakan sakit ketiga selepas mati dan bersalin..sakit urat saraf aku..tapi malangnya..maintain je aku makan..tiada juga tu efek sama berat aku..wei bila nak 46kg balik ni constant je 49kg..tekanan aku weh..(ckp je tekanan tapi usaha nak diet tiada..piiraaah ko yana..huhuhu)

Tuesday, December 15, 2009

GuRu@CiKgu@pEnDidIk..

Sebagaimana yang kita tahu Tan Sri Muhyiddin Yassin telah melancarkan dokumen Standard Guru Malaysia (SGM) semasa merasmikan IPGM Kampus Tawau (IP aku la tu wei..heheheh..bangga aku..hhuhuhu)

SGM ini merupakan sebagai usaha berterusan untuk meletakkan sistem pendidikan negara setara dengan piawaian global dan melahirkan modal insan berminda kelas pertama.

ok apa yang anda perlu tahu tentang SGM ni wahai guru2 dan bakal guru..ni ada ckit la aku kasi input tentang SGM secara ringkas dan padat..

Golongan pendidik mesti tingkaTIGA AMALAN NILAI
# 1. Profesionalisme keguruan
# 2. Pengetahuan serta kemahiran pengajaran
# 3. Pembelajaran yang tinggi.


Amalan nilai profesionalisme keguruan meliputi tiga domain utama, iaitu diri, profesion dan sosial.

Aspek kedua menuntut guru memiliki dan menguasai ilmu yang mantap agar dapat meningkatkan profesionalisme keguruan, melaksanakan tugas dengan cekap dan berkesan serta lebih kreatif dan inovatif. Pengetahuan yang patut dikuasai guru termasuk mewujudkan persekitaran pembelajaran kondusif, menambah baik amalan pengajaran dan pembelajaran serta mengembangkan potensi murid secara menyeluruh.

Aspek ketiga memfokuskan kebolehan guru membuat perancangan, pelaksanaan dan penilaian berhubung pengajaran dan pembelajaran akademik dan kokurikulum yang menuntut pelbagai kemahiran, termasuk mengurus bilik darjah yang membabitkan pengurusan hubungan kemanusiaan, masa, ruang, dan sumber untuk mencapai pembelajaran yang berkesan.

p/s - one more year to go..then I'll become a great teacher..aiseh..huhuhu..yyyeaaahh..cannot wait for it..gud luck for me..(ceh padahal malas nak belajar dah)

nIgGle..

okay as people said, pictures can tell everything..



frankly speaking..(hahaha..gila annoying la you ni yana..huhu)
I am crazy with sling bag, lately..
So I'll buy it one for me tomorrow as my birthday present..hehehe (ada duit ke??? =p)
me with white sling bag
p/s - hmm nice if you read it..huhuhu =p

pArADox..

tba2 kwn lelaki masa sekolah saya hantar ni kat saya time ym..

1.Semua orang Ada jodoh atau pasangan yang menanti,
Dan biasanya ianya, berada tidak jauh dari anda..
Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya..

2.Jodoh itu ketentuan Allah Dan Kita wajib berusaha.
Doa, usaha yang betul dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal,
Insyallah akan menemukan anda dengan pasangan anda

3. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat.
Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.

4. Seimbangkan hidup anda dengan sempurna
Agar diri anda jadi seperti magnet
Yang menarik bakal pasangan anda kepada anda.

5. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni.
Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua
0rang di dunia ini.

6. Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah Dan berfikiran positif.

7. Sayangi semua orang di sekitar anda dan anda akan menarik sayang terhadap anda.
Jika anda membenci orang, ditakuti bakal pasangan anda akan membenci anda.

saya tidak tahu reason sebenar kenapa kwn saya bagi saya ni..tapi benda yang baik..bace sajalah kan..terima kasih untuk nasihat yang berguna..

p/s - kredit untuk num 1 n 5..i like..huhuhu..terus rasa macam nak kahwin..hahaha..(25 years olds..it would be fine anyway)..gatal la tu..huhuhu

sAid eNougH..

i don't know anything about it, so please and don't drag me in..
and
I don't mean to drag you down with all my thoughts..
Must I drag up with that..
and
My feeling is a real drag at the moment..
but
I had to drag that out of you..
Don't be so dramatic..
I can see it with my heart and my soul..
if you know what's good for you..
too good to be true..
that's a good one..
all in a good time..

Monday, December 14, 2009

aKu aNak mALaysIa..

Malaysia versus Laos
3-1

Congratulation n thumbs up for Malaysia football team..
I'm proud with all of you guys..
Support our team..
final football sea games
yeaaaahhhhhhhh..


p/s - tgk bola luar boleh plak stay up jam 3 tapi bila team sndri main, bila pun tak tahu..anak Malaysia apa cmni..piiiraaahhhh...

yEsTerdAY i FoUnd yOu..



she wears short skirt..
I wear t-shirt..
I am crazy for this..
hmm..
someone please you show me the right way..huhu

siNCe wHen..

saya pun tidak tahu..
saya jadi seorang penggemar beli
selipar
kasut
sandal
sneakers
high heels (out of list ok!)
kamu tau sekiranya saya pergi kemana2
adalah tidak sah kalo saya tak masuk kedai kasut
tolonglah duit dah kempis ni
masih bergila lagi gan kasut
semalam saya ke
MESRA MALL(promote ckit..paling maju kat kemaman ni..hehehe)
dan saya beli satu pasang kasut VERNS..
tadi pergi
EAST COAST(promote lagi, paling maju kat kuantan dan pantai timur..ceh..blah la ko yana, bukan ko da buka kedai pun kat situ..hahah)
hampir2 saya beli satu lagi kasut
tapi dihalang oleh girl fren saya..huhu
hmm dan tabiat buruk saya sekarang
saya rasa tak lengkap ke shopping complex
tanpa beli2 apa..saya akan beli juga something
gila annoying ko ni yana..no money no talk la yana
padahal dah da banyak dah
dan tidak dipakai
the latest one..and "bau kedai"..

nak bagi hadiah apa ek utk kamu..bkn setakat bingung, bengong sudah ni saya pk pa yg seusai..suda la lack of budget ni..huhuhu..sigh~

kemeja, watch, wallet, cap and bla..bla..it would be fine anyway..huhuhu

p/s - asal la kmu lahir awal tahun, saya selalu financial tak bagus ba hjng tahun ni..huhu =p mahal na mahal kita bf..

aNyThinG yOu waNt..

She wears

high heels



I wear

Sneakers


So what..
but
i do love to wear this

Japanese slipper

hehe..i think this kind of shoe is more comfort and cool..i love to wear this when i was driving..

p/s - k hidup lipar jepung..stay cool..dulu kini dan selamanye..aiseh mcm ayh aku da syarikat buat lipar jepung je..nok2 promote2 sining..sentara itu..kacik molek..huhuh (skali skali guna mother tongue language best juga..pweeet..)

Saturday, December 12, 2009

someone said..

putuskanlah saja pacar mu..
lalu bilang I LOVE U pada ku..

thumbs up for you..
but..
i absolutely love my bf..

Let's not talk rubbish..
said enough..

p/s - i miss my other half..take care..

Friday, December 11, 2009

tROuBLe Is a FrIenD..

Trouble Is A Friend

Trouble he will find you no matter where you go, oh oh
No matter if you're fast, no matter if you're slow, oh oh
The eye of the storm or the cry in the mourn, oh oh
You're fine for a while but you start to lose control

He's there in the dark, he's there in my heart
He waits in the wings, he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!

Trouble is a friend but trouble is a foe, oh oh
And no matter what I feed him he always seems to grow, oh oh
He sees what I see and he knows what I know, oh oh
So don't forget as you ease on down the road

He's there in the dark, he's there in my heart
He waits in the wings, he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh

So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win, but I'm a sucker for his charm
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!

Oh how I hate the way he makes me feel
And how I try to make him leave, I try
Oh oh, I try!

He's there in the dark, he's there in my heart
He waits in the wings, he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh

So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win, but I'm a sucker for his charm
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!
Ooo, oh ooo, ooo ahh..

searching for solution..huhu..

p/s - bilahi aku makaa..

Monday, December 7, 2009

gOinG pLacEs..

where else you expect to find heaven except paradise?

ok finally..
i got permission and green light from my parent to spend my holidays at my girl friend's house..
4 days and 3 night..
and I go there tomorrow morning at 10.00 am
and this time not by flight..
but by bus..hehehe..(over juga kalo naik flight)
I fill my heart with such excitement..
I rarely use public transport..
It take me 3 hours to reach there..
and I'll go alone..

p/s - harga tiket bas RM28.oo je pergi balik..ni tapi kalo flight kalo beli on the spot mau RM 1400.00 pegi balik..masyaAllah boleh 50 kali ganda..berganda2..huhuhu..

Sunday, December 6, 2009

uNtUK kAmu..

since takde benda nak wat kat rumah, so aku budget nak kuar jap esk beli susu cair
sbb aku nat wat puding telur esok..
senang je..
ni resepi turun temurun tau..hahaha..
k lets do it..

6 biji telur
1 tin susu cair

1 tin air..
(reuse je tin susu cair tu, pweet buat kek smbil belajar science Year 4..ecececece..mmg cikgu sains ..hahahah =p)
1 keping gula manisan
(ni diparut)
2 sudu makan gula putih
Buah untuk hiasan (ni optional pape buah boleh)

k cara buat dia, masukkan telur, susu dan air ke dalam mangkuk dan pukul hingga kembang..
kemudian gula manisan yang diparut tadi dikukus hingga cair..
bila da cair tuangkan bahan yang dipukul kembang tadi di atas manisan yang telah cair..
kukus lagi sehingga masak..
bila sejuk, hiaskan dengan buah-buahan
dan makan la apalagi..muahahah

harap2 mcm ni la hasilnya esk..hahaha..tapi yang ni tak de buah..huhu..ni i google je ni..lbh krg mcni la produkny..tapi yang ni saya tgk mcm da puding karamel je..huhuhu..whatever..

p/s - k good luck kpd sy and all of you yang kat luar sana kalo nak cuba puding ni la..hehehe

kEk bATIK bISkut maRie

okeh tadi siang i baked a cake..called as kek batik
bukanlah yang macam kek batik sarawak tu..ilmu kek aku tu belum sampai tahap tu lagi..tu tahap tinggi tu..hahahaha..
ni kek batik biskut marie je aku buat tadi..
k resepi ni aku belajar kira2 4thn yang lalu daripada member aku aireen..hahaha..
mcm constant tiap2 tahun aku buat kek ni je..sbb ni je yang aku tau..hahaha

resepinya senang bangat kok..

1. butter 1 paket
2.1 tin susu cair
3.1 paket milo yang kecik je
4.1 paket biskut marie..

cara buat..masukkan semua bahan sekaligus dalam kuali atau periuk mengikut susunan yang saya tulis..
bila da sebati..masukkan dalam loyang atau bekas..
tunggu sampai sejuk..dan makan..hahahah

adunan tu bergantung gak la, kalo suka marie byk ley tak byk, tapi kalo suka ckit..kurang2kan..pandai2 la adjust dan budget ye..
lebih kurang camni la kek i buat tadi..tp takde la letak cairan choc kat atas..ni optional..i buat yang simple one..ni gmbr i google je..gmbr kek i tak smpt nak snap..bateri hphne weak..dan bila da full..kek da habis..hahahah

p/s - kalo nak cantik, susunlah biskut marie tu..huhu..tapi i ni pemalas, so main letak je semua..selamat mencuba.. =)

fRiendShiP dAy..

kawan2 di MRSM - YTD

2 dan 3 Cemerlang
tehah, tisha, ema, ejat, qoyink, ina, zulhelmi, aedi, ezaime, fahmi, sepu and zakuan..

kawan2 MRSM Jasin
512/5L - Sains Tulen

kawan di IPT

PPISMP SN&MT Julai 2005
PISMP SN 1
PISMP major SN minor PJ/PSK Jan 20o7
hari ni hari kawan sedunia(pandai2 aku je isytihar sendiri..hahaha..)..wui rindu cik oi kat kwn2..di mana kan ku cari ganti serupa dengan mu..aiseh cam sengal je baca ayat sendiri.. =p

p/s - pic time sek rendah je yg takde..ada tapi mls lak nak scan..huhuhu

Saturday, December 5, 2009

5 dAys wiThout loVe..

where you go..
i miss you so..
la..la..la..la..
if i can turn back time..
i will walk and run after you..
hmm nope after you..
but before you..
or
together with you..
it will be nice right..
time..
please give it back my heart and my soul..
my fantasy..
I'm pathetic..huhuhu

p/s- i miss you so bad but suddenly, siapa yang masak malam2 buta ni..aku bau kari mamak bep..hmm hilang mud jiwang aku, terus mud lapar yang memonopoli jiwa dan minda ku..so, i'm off to kitchen again..hahaha
biarkan kenangan berbunga di ranting usia..

biarkan rindu mati di hati terdalam..

biarkan kesunyian menemani di setiap waktu..

biarkan perasaan berperang di dalam jasad..

p/s-rancangan gadis melayu bagi saya lansung tidak melayu..huhuhu

Friday, December 4, 2009

"You'll never know what you lost until you lost it"

Thursday, December 3, 2009

tiGerS n LiOns..

hari biasa2 saje..
nothing interesting..
and i just slept that past a few hours ago..hahaha
semalam hujan bukan setakat cats and dogs tapi da tahap tigers and lions..
huhuhu..
k malam ni i was planning to go out..
i hope and really2 hope tonight no raining tigers and lions again..
give me a chance la ba..
don't kill my desire and enthusiasm k..hehehe
k i'm off now to the kitchen..
makan je keje aku..huhu

"Life is not always a bed of roses"

but

" Life is full of a tall story "

iT's mIne..

Liana

Wikipedia said that..

A liana is any of various long-stemmed, usually woody vines that are rooted in the soil at ground level and use trees, as well as vertical support, to climb up to the canopy. to get access to well-lit areas of the forest..

Lianas are especially characteristic of tropical moist deciduous forests and rainforests..

These climbers often form bridges between the forest canopy, connect the entire forest and provide arboreal animals with paths across the forest..

Lianas play an ecological role in providing access routes in the forest canopy for arboreal species such as lemurs..

Note that "liana" is not a taxonomic grouping, but rather a description of the way the plant grows, and lianas may be found in many different plant families..

p/s - I've found it last year through a trip at Sandakan..

dOnt kNow What to Do..

I've been sitting in front of this and that laptop for like several or more than 3 hours..

I don't mind walking upstairs alone..
I don't mind walking downstai
rs alone
I
don't mind walking inside alone..
I don't mind walking outside alone..

Here it goes,
Yesterday was something..
and
Today we had nothing..

I've been through back and forth deciding which one I had to choose..

Why?Why?Why?
I had followed all the instruction but it won't turn out the way it supposed to be..

It's raining cats and dogs out there..

sigh and suddenly i'm craving for something to eat..

ya i was hungry that past a few second..huhuhu

so i don't mine walking downstairs alone to find some food..

I'm off to kitchen..

p/s - why are you so far away???

Wednesday, December 2, 2009

oH sO Me!

no money..no talk..
hmm..ni lah pepatah org putih yang paling suitable gan aku bila time2 kopak dan kering cmni..
actually bukan la sgt2 kopak..tapi..pelaburan masa hadapan..karang bukak sem baru, tak makan aku ni kalo tak berjimat..huhu
tapi, keinginan dan kemahuan sukar untuk ditandingi..

last 2 days ago,
i accompanied my mum went to town..
sebelum kuar rumah dah pasang niat dalam hati,
pergi teman mak je..apa2 yang tiba2 ternampak dan tersuka abaikan, jgn beli yana!
lebih kurang camtu lah niat den dalam hati..
ok takpe, steady jela aku jalan2 sekitar town tu..
tiba-tiba..jeng..jeng..da kedai satu cewek ni cantik2 la plak bju dia..murah lagi tu..
hmm..lovey dovey la aku jadinya..
masuk dalam kedai,
sebelum masuk niat lagi..yana tengok2 je k! jgn beli..ok Alhamdulillah da pasang niat..
but then,
i bought one t-shirt..kind of la but not really..like dress + t-shirt
i'm not fashionable..i just wear what i feel suitable and comfort with me..but i little bit crazy with this type of shirt..and i wear inner inside..

baju ni mmg dapat pelepasan cop mohor@sirim daripada mak..dia yang pilihkan bila aku da rabun warna nak pilih..eh tak2..aku rabun jauh bukan rabun warna..huhu..bila rambang mata daa..

al-maklum saja lah lately ni mak syik duk kate..knp mak tgk mcm kecik je baju ko pakai..cnthnya bju ni..
tapi aku rase da ok da time aku beli..tapi takpe la..ikut jak la nasihat org tua..utk kebaikan..huhuhu..bajet anak solehah lah ni..bweek..hahaha


p/s - aku kena pi jumpa tok imam suruh tengok2 kan ckit aku ni..perbuatan tak selari gan niat..bhya kalo dibiarkan..huhuhu (kata hati baik yana) alah beli jela, da lagi duit tu (kata hati jahat yana) yana kate..yana dah tak terkate????huhuhu =p

Tuesday, December 1, 2009

bEtteR LatE thAn nEveR..

and better try than never..
yuhuu..today, i mean this evening i buat cake you!huhu..kek kukus choc..

mixture machine..its compulsory if not lenguh2 lah tgn sy ni okeh..huhu
benda ni for steam the cake..
and this is the product..huhu

okay i know you'll never like it unless you have diabetes..hahaha..coz this is my first try..and i missed to write added two cup of sugar in the recipe..so no sugar in this cake..really healthy ooo..huhuhu..can you imagine the taste..hahahaha..thats why i said better try than never..but i modified it by put milk layer cream (susu pekat) on the top of the cake..ok la not so bad..

p/s - xsmpt nak snap gambar kek yang di modified because i was so eager to eat the cake..eager lg tu..tak sesuai..ceh blah ko yana..hahaha..i'm off to bathroom.. =p

mOrNing..

and Finally, I'm a morning person today! hihihi..because I'm not sleep last night..huhuhu..since i'm home i almost woke up plus minus at 10..00 am..(sumpah sape tau tak nak amik aku jadi bini dan menantu..sungguh perempuan melayu k!) every night i stay up untill late night not late night but morning actually because its already around 4.00 am 0r maybe 5.00 am, i'm off to sleep..but i have done all my works (kerja rumah) before i went to sleep..

I'm woke up at 7.oo am from my bed and told my mum that i was hungry and craving for nasi minyak and kuih gulung..heheheh..(what the funny craving for nasi minyak pagi2 buta ni..cik yana oi)

okay and my mum went to bought it for me..hehehe..k aku pun terus jadi anak mithali went to the kitchen and prepared tea for breakfast..huhuhu..(okeh ni je air yang aku pandai buat, sbb aku tak suka air lain selain tea..tapi kdg2 kena paksa gak wat milo gn coffee..huhu =! )

dan mase aku buat tea i start dreaming..hmm if i'm getting married, i can't do this..i can't do that..i need to do this..i need to do that..and bla..bla..bla...so now i realise, no wonder why many women prefer to live alone..and suddenly i felt scared to getting married..hahaha..idiot!

hmm..
Sometimes, I get sick with all of it.. But hey!.. isn't life supposed to be like it..hahaha..
ok no need to think this too far k..2 or 3 more years to enjoy..and after that, i'll think about it seriously..huhuhu..

p/s - dan saya makan nasi minyak tu licin smpi ke butiran nasi terakhir coz i really2 hungry ok!

kAn seNang..

I know, its big mistake never tell you about it..

really sorry..

tomorrow i will go to..and bla bla bla..

p/s - siapa makan cili dia terasa pedas..but i dont think you should said sorry..i know its not your intention but please dont make it twice or more..only once..please..ok!

bUdaK hUjaN..

A birthday is just the first day of another 365-day journey around the sun..Enjoy the trip.. Here's to another year of experience..ui Cha..since you were born in this month DECEMBER..so i called you as BUDAK HUJAN..hahaha..ok nothing to say just wanna wish you

HAPPY BIRTHDAY girl friend..

we were friend since lower form right..so you count by your own how long this friendship..too many things happened especially when we were 15 and became classmate..shared the sadness and happiness together untill now..even we're apart..huhuhu..and you, most of the time love to laugh when i start talking..i dont know why you laugh..i'm not make a joke ok..huhuhu..

okay girl friend please read this..muahahaha

Wishing you a Happy Birthday and many more to come.

I hope all your birthday dreams and wishes come true

Not just a year older, but a year better

my girl friend - Atisha Aida binti Mohd Noor

"hello ma, cha ea" - still remember this..hahaha..kat public phone MRSM-YTD..time tu xdok handphone g..hehehe

p/s - gila payah nak cari gmbr awk sorg2 cha..at last i found this..huh..Love you n miss you..and insyaAllah either this week or next week i'll go to kuala terengganu and stay there..pray for me..please make it real..im bored just stay at home..huhu..but home is like paradise =)

Monday, November 30, 2009

thuMbs Up..

the smiths - how soon is now..


I am the son
and the heir
Of a shyness that is criminally vulgar
I am the son and heir
Of nothing in particular

You shut your mouth
How can you say
I go about things the wrong way
I am Human and I need to be loved
Just like everybody else does

I am the son
and the heir
Of a shyness that is criminally vulgar
I am the son and the heir
Of nothing in particular

You shut your mouth
How can you say
I go about things the wrong way
I am Human and I need to be loved
Just like everybody else does

There's a club, if you'd like to go
You could meet somebody who really loves you
So you go, and you stand on your own
And you leave on your own
And you go home
And you cry
And you want to die

When you say it's gonna happen now,
Well, when exactly do you mean?
See I've already waited too long
And all my hope is gone

I am Human And I need to be loved
Just like everybody else does

Sunday, November 29, 2009

I'm tiRed of all thEse..That's it!


the truth sometime painful

but

i like to say the truth..

especially

for the one i love..

even

i know the risk by saying the truth..

tHeM..

okay what should i do for right this second or for the whole holidays..any suggestion that you want to suggest???

hmm..enough is enough..wuhuuu..wth! what the honey..i feel that i want go to southern Utah..hahahah..where's the place..oh if you want to know just follow me..
(alamak mcm iklan pencuci muka follow me, xyah r beli hari tu aku beli terus kering kulit muka aku..kali ni dont follow me..hahaha..mati aku kalo anak tokay kilang follow me bace blog aku..hehehe)


ok lets continue about the southern utah..why i really want go there because, i want to escape, to find peace, to leave all that behind and i was influenced by the novel "the codex"..that's the real reason..the last one..hahahaha..

and you know what..in southern Utah..this landscape is the most beautiful in the world with some of the greatest Jurassic and Cretaceous fossils bed anywhere..i can imagine how beautiful the place once i read the description about the Southern Utah..

to make it real and more clear i google the pictures of Southern Utah..jeng..jeng..jeng..lets we find out the answer..(eh silap2, ni ayat mdm pau ajar aku mase praktikum kat sek hari tu..hahaha)..no..no..no..lets we look at the pictures..yeah..this time is right..good gurl yana..(dah2 yana stop it jgn ko melalut sana)


Southern Utah is one of the most scenically diverse areas in the world. Southern utah ranges in elevation from 2,000 to over 10 000 feet..You'll find the terrain of Southern Utah to be striking in its contrast..from red rock to high mountain forests southern utah has it all
Havasu fall at Southern Utah..

waa..i like this kind of leaf..i used to call it as love leaves like hindustan film Mohabbtaein..and once again i was influenced..but this time by film..hahaha..and you also can find it, at Southern Utah..waa what a lovely place..huhuhu (jiwang mood..stop it yana..jgn buat org rase loya mcm mengandung 2 bulan..hihihi)

i want forget about some of them for a while..so i need to create a little piece of heaven for myself..i wish i can go there..at least in my dream..huhuhu..

p/s - ciannya anak pakcik mat ni pg dalam mimpi rupanya..awas jangan ketawakan saya..hehehe..ketawa sajalah selagi kamu da peluang untuk ketawa..kerana ketawa itu penawar lara..wuuhuu..bila pujangga berkata2 maka tidurlah sang pembaca..hahahha

Saturday, November 28, 2009

pErMiNtaaN hAti..

seharian ni telefon saya, maksud saya handphone la diam je..tiada call masuk even massage..tapi tiba di suatu petang nokia tune (fav tone yana..dulu, kini dan selamaya..pinjam motto UMNO..hahaha..well i ancient gurl..huuhu) pun berkumandang..wow number unknown 014+++++++..

hati yana kate - sape ni?hmm angkat jela since aku pun free

o19 - hello sape ni
014-hmm ni kat mane
019-(monolog - lorh boleh plak tanye kat mane dia yang call aku dulu) hmm awk nak cari sape?
014-macam ni la saya cakap terus terang jela, awk jgn kacau shahrul lagi dia tu tunang saya..
019-haaa?? shahrul? shahrul mane..
(aku diam terblur sebentar seingat aku, aku kenal shahrul seorang je kawan sek ren aku tu pun dah lama tak contact..aku matikan talian sebab aku da tak tahan nak ketawa..hahahahhahahaha..ketawa guling2 aku)

teet..teet..da msg masuk..

014 - sorry salah number mungkin..sorry ya awk..
019 - sy xnak la tunang awk..wlpn sy blum da tunang..ok!..hehehe..memain je..its ok, xd
mslh..biasa la tu silap num..take care dear =)

dan aku terus sambung ketawa..(jahatnya aku ni..huhuhu..karang nanti kalo bila aku da tunang, tunang aku kena kacau baru aku tau!) bukan la camtu cuma lucu aku rasa..tak mengapalah mungkin ini di namakan pengorbanan..hari ni kan hari raya korban..eh pa kaitan sengal lah ko yana.. =p

k, cau dulu..mau pergi makan daging bakar..nah kan aku dah kate..daging lagi..ndak pa la ba..kalo ini takdirnya..aiseh syahdu la plak ko ni yana..boleh mati tercekik daging je baca ayat sengal ni..

p/s - mlm ni mkn aym goreng ala2 kfc home made punye..akhirnya mak tau juga anaknya ni udah jemu kok makan daging sajja..hehehe..i love you mak..mmmuaaahh.. =)

oh yeAH..yEah..yeAh..


ya semalam hari raya korban..dan saya turut berkorban..berkorban hati..hahaha..blah la ko yana..buat2 puitis lak kat cini..ok bila hari raya korban..mesti rumah aku busy sebab baru nak duduk jap..

assalamualaikum..pak cik mat..pak cik mat..encik mat..dll ni nak bagi daging ckit ni

oh jangan mengeluh walaupun tak sempat duduk sebab Alhamdulillah, rezeki Allah bagi ni ok?

dan seperti biasalah constant 2 3 hari mungkin seminggu lauk pauk di rumah memang akan berasaskan daging cuma mungkin cara dimasak je yang berbeza..aku ni plak da la spesis tak berapa minat gan daging..adui na..tapi kalo satay dan serunding, aku suka satay dan serunding daging..huhuhu..manis bep..
sedap cik oi..huhuhu

tadi pun bangun2 tido mak masak mee goreng daging, sup daging dan daging masak merah..nah kan aku dah kate..huhuhu..

okeh selamat hari berdaging saya ucapkan..huhu =)

p/s - kwn sy kate jgn makan daging byk sgt nanti cepat panas@jadi cepat pemarah..ye ke tu r..saya pun tak tahu..betul ke tak..huhuhu