Tuesday, November 30, 2010

SpaGhEtTi MaLaYsiA@TrAdIsiOnaL..

ok since aku berdua je kat rumah ni gan adik aku..mak gan ayah pergi kuantan dan aku malas nak ikut..aku pun jadi malas memasak..tapi bila petang menjelma dalam area kul 4.30 gitu..perutku berbunyi kring..kring..oh ni petanda lapar..ok da unsur2 sastera di sini iaitu hiperbola..hehehe..jadi aku berfikir lalu mendapat idea tuk masak spaghetti..jeng..jeng..jeng..
ni aku gan adik kat exam hall Dewan Rafflesia IPG Kampus Tawau..

bukan tempat nak memasak spaghetti ya..jangan tertipu..dan tak payah pun harus atau wajib pakai baju kurung tuk masak spaghetti tradisional ni..hahahaha 


direct to the point la kan..haih banyak cekadak lak aku ni..bahan2 yang diperlukan..cepat2 amik pen gan kertas..eh tak yah..copy paste je la ba..heheh


1.3 biji bawang dicincang atau dikisar
2.daging kisar 
3.tomato puri 
4.cendawan
5.sphagetti
6.minyak 
7.garam dan gula

ok ni dia bawang dan cendawan..bawang tu terpulang kalo nak kisar atau cincang halus2 macam aku buat ni..hehehe..aku guna 3 biji je..kalo org suka makan bawang boleh tambah lagi..tiada paksaan dan halangan dalam memasak..dan cendewan tu terpulang lah nak letak banyak mana ye..aku ni tak skima memasak..ikut sedap aku je..
ni dagiing kisar yang dalam packaging nye..aku suka beli yang Ramly punya..dan aku suka daging lembu kalo nak daging ayam pun boleh..ikut citarasa masing2
ni pun dading kisar..kenapa cmni bentuk dia..sbb aku lambat kuarkan dari fridge.. nah ko terkial2-kial gak aku memotongnya..hahaha..part ni jgn ikut ya..ni pun tiada paksaan dan halangan untuk letak banyak mana..kalo ko ni jenis suka daging banyakk..nak letak semua pun boleh..hahaha..over lah you ni..
ni tomato puri..hmm lebih kurang antara 5@6 sudu besar la..dah cukup untuk makan berdua..tapi sape suka kuah lebih atau pekat..boleh tambah lagi..tiada paksaan dan halangan ok?
jangan lupa sedikit minyak diperlukan untuk menumis..bukanlah mesti exactly banyak ni isipadu dia..ni saje je nak kasi glamour botol minyak mak aku..hahaha..kalo koorg letak banyak ni..yang ni aku halang..jgn2..kolestrol tinggi nanti..
dan jangan lak lupa beli Spaghetti..karang makan kuah je nanti..heheh

Cara memasak 
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang..ala common gila..ni pun cibk nak post kat blog..hehe
2. Bila dah naik bau wangi bawang n bawang dah mcm garing2 ckit, tanpa was-was masukkan tomato puri tu..kacau2 smpi sebati..
3. agak-gak dah macam mendidih ckit dan masak, dengan yakin masukkan cendawan yang telah dipotong tadi dan kacau lagi samapai masak
4. jangan lupa..letakkan garam n gula secukup rasa anda..kalo suka manis letak banyak gula..kalo suka masin letak banyak garam..tiada paksaan dan halangan lagi..tetapi yang ni da halangan kalo suka masam JANGAN plak pergi letak asam jawa..tak payah tomato puri tu dah masam k 
5.Sambil2 masak kuah dia tu..sila rebuskanlah spaghetti tu ye..
6.Masak..angkat..hidang dan makan..oh jangan lupa bace doa makan ye..

taraaa..tararam pampam
ni lah hasilnya..sepatutnya letak daun bawang lagi best kot..tapi xde..jadi aku godek2 la fridge kat rumah ni jumpa lah daun salad yang lebih masak nasi ayam hari tu gan tomato..jadi potong2 taburlah..kalo koorg nak letak telur dadar pun boleh..apple pun boleh..ok suka saya tekankan di sini tiada paksaan dan halangan dalam menyediakan menu ini..hehehe

dan pencuci mulut pula ialah 
ais krim jeruk mangga..
hahahahha
alaaaa..xkan ini pun nak resipi juga kot..
pk sendiri lah..
senang je ni..
kita penah blaja kat sek men ni..
food addictive - pickling/penjerukan =p 

ok sudah kenyang2 tu..takkan lah nak blah mcm tu je..agak2 la bep..tu dapur yang bersepah..pinggan manggkuk yang tak bercuci  tu sape nak jawab..belum lagi kotoran kuah spghetti yang memercik tanpa bersalah time masak sampai kotor dapur..so sila kemas lah dulu dapur tu baik2..lap2 dulu..karang mak ko gantung sign board kat dapur "Your are restricted to cook here" baru ko tau bunga matahari warna oren ke pink..neh..so ringan2kan tulang..selain tu dapat lah bersenam secara tak lansungkan..

ok lulus..

kesimpulannya, cuba teka berapa kali ayat tiada halangan dan paksaan diulang dalam entry ni..hahaha..ok tak2 serius2..kesimpulannya SELAMAT MENCUBA..

p/s - aku ni trdisional ckit..tak pande nak guna prego segala..hahahaha..tradisional pun tradisional lah..yang penting kenyang =)

No one understands how you feel unless they are as same position as you do..


i have many things to write but......

p/s - rasa itu hati..dan hati itu jiwa..

Don't worry about the people in your past..There's a reason they didn't make it to your future..




 p/s - Sometimes people write the things they cant say..so do i..because words can say everything when you really mean it..

wOw!!!!!!!! and I dont say "I love you" unless i really mean it..

ok aku ni bukanlah selalu check email aku tuk blog ni..mgkn 3kali setahun je aku bukak kali..hahah..hiperbola sungguh..jadi aku tak perasan..eh bukan, bukan tak perasan tapi memang tak tau pun kewujudan komen2 membina supaya aku terus berkecimpung dalam bidang ini..aiseh..ayat tak mau kalah..

komen membina 1
To Visit My said...
your blog is so good......
March 26, 2009 6:32 PM

komen membina 2
Anonymous said...
lily-liyana-lily.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading lily-liyana-lily.blogspot.com every day.
November 26, 2009 4:42 AM

komen membina 3
Anonymous said...
i honestly adore your own posting taste, very attractive,don't quit as well as keep creating for the simple reason that it simply that is worth to follow it,impatient to browse through a lot more of your own web content, have a good one!
March 21, 2010 10:44 PM

komen membina 4
Anonymous said...
I am reading this article second time today, you have to be more careful with content leakers. If I will fount it again I will send you a link
February 21, 2010 3:15 PM

kecian semuanya dah lama dan aku baru bace hari ni..hehehe..aku suka komen 1, 2 dan 3 sebab kira bagi semangat kat aku sebab da orang menghargai penulisan aku yang tak seberapa ni..hehhee..dan komen 4 pun aku suka sebab dia prihatin gan nasib yang menimpa aku ni..hehehe

p/s - It's sad when the people you know become the people you knew..

Im scared to speak to you first because i just feel like im annoying you..

since i on shuffle my music library..i found this song..at first, when i heard this song..i don't think it can attract me to listen it again and again..but after a few times, i think it sounds good for me..huhu 


Christina Aguilera You Lost Me
I am done
Smoking gun
We've lost it all
The love is gone


She has won
Now its no fun
We've lost it all
The love is gone

And we had magic
And this is tragic
You couldn't keep your hands to yourself

I feel like our world's been infected,
And somehow you left me neglected

We've found our lives been changed
Babe, you lost me

And we tried
Oh, how we cried
Oh, we lost ourselves
The love has died

And we had magic
And this is tragic
You couldn't keep your hands to yourself

Oh, I feel like our world's been infected
And somehow you left me neglected
We've found our lives been changed
Cause babe, you lost me

Now I know you're sorry
And we were sweet
Oh, but you chose lust when you deceived me
And you'll regret it, but it's too late
How can I ever trust you again?

I feel like our world's been infected,
And somehow you left me neglected
We've found our lives been changed
Oh babe, you lost me



p/s - Songs Explain Things Better Than Any Words That you Could Possibly Say To others..

Monday, November 29, 2010

I believe there would a snow inside our heart but not outside of our home..

because we are in Malaysia not Japan, Korea and etc..heheheh..ok said enough baby..hmm..ok along my blog walking..i found this 


Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur':26)


so what do you think about this? 


hmm beside to gain knowledge about "keduniaan" dont forget to water your knowledge with "ilmu akhirat too"
oh ok i'm not saying that i'm good enough here..but what i'm trying to tell you..hey..sometime we need to reflect ourselves about how close we are towards God..how about our "iman" today? How about our "solat" today and etc..


sometime people always appreciate and care their relationship with their surrounding..family members, friends, sweet heart and so on without realise they least care about their responsibility towards God..hmm 


Dear Allah..
Take us in the best way
Allah..
Guide us every single day..
Allah..
Keep us close to You
Until the end of time..
Amen..


p/s - i hope one day you understand and can fulfill my wish..i pray for you..

cAr Is WHeRe thE hEarT iS..

bulan depan aku posting..maknanya kerja..InsyaAllah la..hehe..bila kerja ada gaji..bila ada gaji..ada duit..bila ada duit adalah nafsu..jadi mcm dah start2 la memikior tentang perkara berkaitan duit..kalo kat kampung aku panggil money..ok sah tipu..hahaha..jadi aku mula berfikir nak beli kereta apa..hehehe..tak salah memikirkan masa depan dalam kepala..adakah sesuai kereta 


MyVI
mak ai
pink bebenorlah ek
atau 
mungkin 
Hyundai i10
shuke2
tak pun
Kia Picanto
wau si gadis berkereta hijau..
wuhuuu..

tapikan macam sama sebaya sepesen je kereta idaman aku ni haa..

apa kata kita tukar taste ckit
tadaaaaa
presenting to you 



NISSAN TEANA
nah kau
inilah baru 
idaman bunga kembang setaman
ok set boleh..boleh..
boleh blah la ko yana
hahaha
dalam alam maya 
dan 
alam mimpi jela
mau idak nya..aku ni kerja cikgu je (InsyaAllah tahun depan)
not affordable to have it even one owhh..huhuhu
jadi caranya kita pujuk ayah supaya beli
walaupun tak dapat memiliki at least ley tumpang sekaki
huhuhuhu

p/s - tiba2 nak suami kaya..businessmen out there..hello2..hahaha..ginilah bila syaitan berbisik..kikiki..eh tapi kalo dapat suami cikgu tetapi suka buat tuisyen tuk student SPM pun kaya pe..huhuhu.. 

Sunday, November 28, 2010

sAya RiNdu NaK BeRbLog SePerTi dULu..

sumpah weh tak tipu sejak masuk tahun 2010 ni lain plak cara penulisan aku..boleh dikatakan agak bosan weh..bak kata orang Sabah...jeleknya..hahahaha..dan boleh dikatakan aku less update la berbanding 2009..2009 boleh katakan semua aktiviti yang aku buat aku abadikan di sini bersama gambar..huhuhu
mgkn sbb hp ak nokia 3110 classic ni dah tak elok camera..last year mc ok..so xd publisiti la katekan..dapat nokia E5 lak rosak masuk bengkel..hmm apa nak jadi..huhu
otw ak semak2 blog ak nak cri entry pasal ak cut my hair last year aku jumpa benda2 ni..mcm terkagum sendiri lak wei..


kadang-kadang, melepaskan suatu impian dan menghancurkan sebuah harapan tidak salah bagi saya..asalkan kamu sendiri tahu apa yang kamu buat dan kenapa kamu memilih untuk berbuat demikian..apa pandangan dan adilan daripada orang lain itu perkara kedua atau ketiga bagi saya..biarkan meraka terus mengadilinya, jangan dihalang tetapi jangan biarkan adilan mereka mengganggu kebebesan diri sendiri dan keputusan diri sendiri..
wah mcm tak caye je ak tulis benda ni suatu ketika dulu..aku kah? aiseh..detailnya boleh klik di sini
yang menjadi bukti yang menunjukkan betapa aku tidak tetap hati..walaupun mase ni dah da teman tapi mesra..hahaha..paluinya..

dan yang menyedarkan aku bahawa aku punya keinginan untuk memiliki 
JAM SWATCH 
ini rupanya dari tahun lepas lagi..
buktinya aku da buat entry pasal jam ni dan tempek gambar ni..
Ya Allah.....
haruskah aku mitak hadiah jam ni gan ayah tuk my coming soon birthday..
persoalan tersembul di sini??? 
kerana ia kelihatan seperti aku dah tak ley lagi nak tahan nafsu aku tuk memiliki jam2 ni..
oh knp tulis jam2 mcm tamak sgt la plak nmpkny..hehehe
jam idaman gadis 
dan 
seterusnya
buat aku rindu 
nak drive kereta manual
 bila terlihat this pic dlm my previous post
dah lama tak bwk manual
msti jd cm anak gajah balik ni
huhu
O.M.G
aku lah ni..hehehe
dan
lagi aku tak tahan
buat aku rasa rindu yang membuak2 tuk 
duduk
tinggal
menetap
dalam perut mak 
bila aku tengok pic ni
alalala

mase ni mole pun kecik lagi so xnampak lah..heheh
but seriously this is me..

dan paling aku tak ley blah aku ulang tuk kali ke 465 memang aku tak ley blah bila aku tgk aku jawab soalan tag ni 
1. WOULD YOU GET BACK WITH YOUR LAST EX IF YOU COULD?
NO, thanks
dengan yakin je time tu aku jawab..but at the end aku gan 
mamat ni gak
sape??
Xbf aku 
time ak jwb soalan tag tu
skrg jadi bf dah balik..
heheh
lagi cun bila jumpa comment cmni weh
akutengahblur said...
xsangka cik yana jadi cikgu ye... dulu masa kat sekolah pendiam je :P
August 20, 2009 2:27 PM


hahaha..lawak je aku rasa..pendiam rupanya aku ni..
=)

p/s- akhirnya aku dah tau tarikh last aku potong rambut 11 July 2009..ni la pentingnya mencatat aktiviti dblog..boleh mbntu kita tau =)

Saturday, November 27, 2010

hmm kahwin oh kenduri..

okey ntah mengapakah ak pun tak tau kenapa aku mcm tak reti2 tido awl..sdgkan ak bru je balik dari shah alam n KL jam 11.00 pm tadi..ayh pergi sana mmg semata-mata..ok aku ulang lagi semata2 hanya nak jumpa pak cik Sham jiran lama aku..sebab besok kenduri abg jojo n kami tak ley nak attend coz ayh da meeting..so kami dtg awl sehari before kenduri khwn..

oh mcm bagus betul lak ayah aku ni kan..nak g KL kalo ikut style ayah aku drive yang suka bwk area 100km/j gan suka berhenti beli makanan gan suka berhenti makan tu mau kat 5@6 jam juga..bayar minyak g..tol lagi..huhuhu..tapi tu la aku ni selalu kena marah sbb mls pergi kenduri kahwin org..skali mak aku selalu ckp..kau mls2 nti turn kau, xd org dtang..terus aku pun bersiap..takut juga aku weh..

apa yang aku dapat time pg KL ialah lebam di tangan..bapak r sengal gila..eh bukan di tangan tipu3..di siku lah..time singgah R&R..ntah cmane ak ley tersiku simen kat tmpt duduk tu..adei smpi skrg skt..nak tulis blog pn sosah..mcm dah terlari ckit tulang aku..ceh over la plak smpi terlari tulang ..hehehe

tu je yg aku dapat time pg KL..ayah tak g mane2 pun selain kedai makan yang best..oh memang best..kli ni tak tipu punya..wink..wink










oh gambar2 ni mase mak gan ayah gan kimi datang tawau 29-30 Oktober 2010..bermakna sebulan yang lalu..hehehe..mcm cepat lak masa berlalu ek..

p/s - gambar tuk hr ni xd..mls nak transfer dr camera..handphone E5 masuk bengkel..maybe 1-3 months..huwaaaaaaaaaaaa..

Thursday, November 25, 2010

testing

testing


upload 2

Tuesday, November 23, 2010

teLaN sEmUanYa..

niat di hati nak sambung entry pasal journey ke Brunei..tetapi..ada sesuatu yang menghalang pula..nasib baik kan kalo kita berniat kalo tak buat tak dosa..macam aku sekarang..aku memang da suatu niat..tapi aku rasa hanya berniat je kot..mungkin niat aku tu tak kesampaian kot..maksud aku tak terlaksanalah niat tu..biarlah apa boleh buatkan..ni pun kira takdirlah..k cau..

Monday, November 22, 2010


Reading..P/S i love you. .Lets appreciate something belong to us before its gone and never come back again..hmm..Its a sad story.. =( 


p/s - sayang i love u.. 

BrUneI TrIp pArT oNe..

ok as i wrote before my friends and I have a trip to Brunei and Kota Kinabalu for 5 days 9-13 november 2010..so here are some pics during the trip..we have a lot of pics taken..but i just shared a few here..so enjoy =)..11.11.2010

at Labuan..waiting for the ferry to go to Brunei 
we were visiting perkampungan kampung air 

the house in area..kami sungguh amazing kot tengok2 rumah2 kat sini..cantik..huhuhu..and of course each house mesti da gamabar sultan n sultanah..
primary school at this perkampungan..also have pre school and secondary school here..
O.M.G..what happened to this people hah? hello!can you see the mosque at the back? sigh
this one is more better and polite..hehehe

the name of the mosque..i swear this mosque really beautiful and unique..
mau tak nye..kubah masjid tu disadur emas tau..kat dalam masjid pun.. 
since i'm period that time..so i dont have chance to take a photo in this mosque..huhuhu
ni area kat belakang masjid..
shopping time even dont have much money..LOL =p 
waiting for other friends here..so we snap and snap and snap..

wuu da air terjun babe dalam shopping mall..huhuu 
at front door..
waiting for amoi2 to come..huhuhu
around the town
what i can say here..the town is very clean..even the river and pasar tamu..don't have any rubbish..glad with that..




this place, i forget the name owwhh..huhuh..but this building really huge..i think.. this place is like kind a museum..which placed all the things belonging to Sultan and Sultanah..but we were restricted to take a picture here..only in front area we can take some photo..but my pics with en Ismail because i used his camera..hehehe

tired but its worth to know other place cultures..to get many experiences and knowledges in one day and..so i"ll continue later what other activities we have there at night.. come to visit Brunei.. =)

p/s - having a trip with the love one..hmm awesome..huh..love attack =p