Wednesday, September 29, 2010

akU dAn diBaWah pEngArUH dAdaH..

bila dah tiba ajal tu..kat mane2 pun dan bila2 pun boleh mati kan..tapi kalo boleh biarlah saya mati di rumah..biarlah saya sempat jumpa mak ayah saya..janganlah di perantauan ni..susah untuk uruskan jenazah saya untuk di bawa balik semenanjung..biarlah saya dikebumikan di sana supaya mudah saudara mara menziarahi kubur saya..kurang2 da juga orang datang jenguk kubur saya..sedekahkan Al-Fatihah dan Yassin..


tercetusnya entry ini adalah kerana saya tidak boleh tido..dan saya telah kembali kepada habit lama saya(habit buruk) yang telah lebih kurang 6 atau 7 bulan lalu saya tinggalkan..iaitu menelan PANADOL ACTIFAST bila saya rasa tak ley tido dan rasa ckit pening2 dan rasa stress atau serabut..


saya baru je telan 2 biji ubat tu tadi dan sekarang 2 biji lagi, kebetulan since saya sakit hari tu saya beli  1 kotak = 16 caplets ubat tersebut..saya belajar dan saya tahu baik buruk kesan pengambilan ubat ni..baru2 ni pun pakcik kat rumah saya masuk hospital 2 minggu gara2 amik ubat ni dan  Ponstan (Ponstan is known as a tablet that you can use as pain killer)


sekiranya kita kerap mengambil dua ubat2 ni, kesannya kandungan bahan dalam ubat ini boleh menyebabkan kepekatan pada darah dalam badan kita..dan ia boleh membawa kesan kepada jantung..apabila darah pekat menyebabkan ia tersumbat di jantung..dan apabila banyak lubang saluran darah yang tersumbat dan sekiranya lambat tindakan di ambil memang akan membawa kepada kematian@maut..kerana jantung tidak dapat mengepam darah ke seluruh badan..tiada oksigen dalam darah..oksigen tidak sampai ke otak dan sebagainya..sila rujuk buku biologi untuk keterangan yang lebih tepat..pakcik yang dekat rumah hari tu pun dah 70%-30%..tapi itulah orang kata ajal maut di tangan tuhan..hari raya ke 10, dia dibenarkan keluar..dan Alhamdulliah sihat..tapi sedikit lemahlah waktu aku ziarahi dia..


tapi bagi aku setiap kematian adalah pasti..apa yang berlaku itu hanyalah penyebab sahaja kepada kematian..cuma aku sebagai orang Islam aku berharap cara kematianku biarlah dalam keadaan yang baik, sempat mengucap dua kalimah syahadah, jenazah berada dalam keadaan sempurna dan sebagaimana lahirku dalam islam, matiku pun dalam islam..Janganlah aku mati dalam kekufuran dan kemaksiatan..Nauzubillah..




alaways be my boo when i'm in hard time..wink..wink 

semoga mendapat hidayah kembali untuk membuang habit lama yang buruk  ini..huhuhu..sambil2 berblogging sempat juga mencari bahan untuk AR..hehehe..tiba2 teringat akan nasib diri yang terpilih dalam 10 orang calon interview MQA this coming Friday dan honestly lansung tiada preparation yang aku buat..lagi2 bila keadaan gini..aku redha jela..berbekalkan prior knowledge dan sedikit keyakinan..welcome to IP Tawau..huhuhu

p/s - Ya Allah, jika berputus asa adalah jalan terbaik, mitak diberi petunjuk..tetapi jika bertahan n bersabar adalah sebaik2 jalan, maka berilah kekuatan untuk itu..

haTi rOsak..

hati rosak dan rosak dan terus rosak..but why? 


a. sebab pengaruh nikotin
b. sebab pengaruh alkohol
c. sebab pengaruh dadah
d. sebab kena tikam
e. sebab banyak makan maggi


jawapan saya E..ok mari rosakkan hati beramai-ramai..


sumpah malam ni hati saya rosak
hell yeahhhhhhh!!!
rasa macam mahu beli asam makan banyak2..
oh ada kaitan ke..
tak kisah lah..
da kaitan atau tidak..
saya tak kisah..


do you know? 
"A rotten apple can spoil the whole basket"
and 
how i try my best not to drag the emotion into my action and delivery in my life..
do i need to act like that..
sigh~  
Have you ever woke up and felt doing nothing? 
Apparently I am today..


mak saya kata
ayah saya kata
ustazah saya kata
cikgu saya kata
even 
bf saya juga penah kata 
mereka tak suka kalo saya sebut perkataan-perkataan seperti F***, S***, Go to the H***, B**** and so and so..
dan saya tahu memang tak baik cakap macam tu..
tapi macam saya dah sebut dalam hati saya..
sebab hati saya rosak..
kesimpulannya janganlah makan maggi banyak sangat kalo tak nak hati rosak..


penah tak awak rasa, bila awak bangun dari tidur awak nak hilang ingatan untuk beberapa tempoh waktu atau untuk satu2 hal..ok bohong kalo saya kata saya tak pernah rasa gitu..saya nak tapi bukan untuk semua benda la..hanya untuk beberapa perkara je.. 




one thing that drag me to die before the right time..
baiki..
baiki..
baiki..
A.C.T.I.O.N research..


feeling like clorox bleach in my bloodstream..ok before i'm gone or burst better i'm off to bed now..and i hope you listen.. and back off..


INCUBUS - Nice to know you


p/s - thanx for the call..even only 2 minutes and 19 seconds but its really meaningful..i know u miss me and i have the same feeling too..one day we'll meet again..believe me =)

Sunday, September 26, 2010

KeLaM kElAbU..

hmm mcm dah lama tak jengah blog sendiri..eh tipu2..tiap2 hari pun datang jenguk tapi tak update jer..okeh..sekali jenguk sekali jengah mane satu ni..xpe sma juga maksud dia..k malam sudah jauh berlabuh tetapi kenapa masih belum tido..sebab buat kerja..buat blog pun buat kerja pa..hehehe..


saya suka bila byk kerja..sbb sy akan busy dan akan mengurangkan rasa rindu pada ibu dan bapa tersayang..ibu dan bapa mertua terkasih..eh tak..ini belum lagi..3 tahun akan datang baru ley tulis gini..hahaha..kurangkan rindu kat bf tercinta..nak juga cakap pasal bf mcm dia seorg je da bf kan..kan..kan..


tetapi bila ada kerja tapi xreti atau tak tau nak buat..membuatkan saya under pressure ok..bahasa melayuny di bawah pengaruh tekanan..ceh mcm la org tak ley translate sendiri je..hihihi..oh sy ulang..di bawah pengaruh tekanan bukan pengaruh dadah atau alkohol atau nikotin ye anda semua..menyebabkan saya jadi makin rindu 18X18+8/24X5-32X9 = (kira sendiri r..basic math je pun) kali rindu gan insan2 tersayang..


makin membuatkan saya nak call mereka setiap hari eh tak memang setiap hari pun call mereka..kalo tak tertekan pun call juga..huhuhu..call mereka setiap saat..rasa macam nak cakap..oh please come here..i need you here with me..ala2 Cinderella gitu wow..okeyh yana stop sungguh annoying merasakan diri anda Cinderella jadian..


al-malangnya..line celcom kat sini gila spoil..buat aku sesak nafas je..nak hantar msg pun kena pergi keluar bilik..kena panjat kerusi berdiri tepi tingkap..pa kes ni..dah macam pekerja TNB dah aku ni aku tgk mencari coverage..eh knp pekerja TNB..oh ikut suka kalo kamu nak letak pekerja bomba pun boleh tapi aku suka nak letak pekerja TNB..


tak guna kalo pkai Nokia E5 pun kalo line takde..ececech padahal nak cakap dia pakai HP baru..hahaha..piiraaah ko yana..oh di kesempatan ini, ingin mengucapkan terima kasih buat ayahanda tercinta kerana di lebaran ini bukan sahaja dapat sepasang baju baru tetapi sebuah HP baru juga..blink2 your eyes sekarang..hehehe


dah terlanjur sebut perkataan raya mari kita cakap pasal bunga raya..eh bukan3..hantu raya..eh ini lagi bukan..dekat pukul 3am ni..hari raya lah..wah3 sunguuhhhhhhhhh awesome blossom lah raya tahun ni you..mcm rombongan cik kiah yang orang yang datang rumah i..smpi nak pakai baju raya pun tak menyempat di hari raya pertama..


sonok gak kalo tiap2 tahun cmni..duit raya tahun ni..hasil ikut mak gan ayah jalan2 = RM 65.00..boleh lah ni..Alhamdullillah..tu pun tersipu2 malu nak amik duit org bagi..kalo dulu bukan main selalu laju je nak salam cepat2 dengan harapan dapat duit raya..tapi kalo sekarang, kalo bersalam sbb nak suro makcik tu nampak alahai sopan nye dia ni..boleh buat calon menantu makcik..hahaha..perasan! k lupakan angan2 besar tuh..


ok mcm dah panjang sgt dah mengarut dan bebel kat cini, karang termasuk pulak dalam 6 GOLONGAN JANGAN DIJADIKAN ISTERI..huhuhu..kredit tuk samsul lah share video ni..


okeh mari berphoto shoot sekejap..



okeh sebenarnya nak letak gambar beraya..tapi berjam menunggu tak habis2 upload..naik muak dah..jadi post HP raya jela ye..hmm..tensi2 kalo gini..pesanan penaja untuk sesi kali ini..



p/s- kadang-kadang simpati dengan orang yang berlebih2an..padahal tiada apa2 pun..hmm xpayah la smpi buat begitu sekali mendelete comment..padahal bnda xd kaitan lansung pun kenapa tersentak smpi begitu..betul kata bf, sungguh childish..huhuhuhu 

Thursday, September 23, 2010

bF yAng TabAh..

dah lama tak drop kat blog sendiri..asyik bace blog org je..raya tahun ni agak awesome gak la..tapi balik IP mc biasa..smbg bz lah..apa lagikan..these few days.. mcm xbape sehat lak..pastu mula la buat perangai..yang jadi mangsa..bf la..nasib baik bf saya tabah orangnya..kecian syg..sorry..


but sometime, it's good to have things to do because i hate it when i don't have anything to do and i feel like the time is moving too slow..


nothing to share here..just a little thought..k see you soon blog.. 


  work under pressure..

p/s -  kasih dan kasihan punya maksud yang sangat jauh maknanya..Begitu juga kasih dan kekasih..dan sesuatu yang pasti aku hidup berkasih bersama kekasih bukan atas dasar kasihan..

Sunday, September 12, 2010

pUrPle wOrry In My HeArt..

(via tipsyinlove, kiaralovesmonsters)
my love i love you..

gebmarquez:

ways to make a girl smile

i like this because at certain points, its really showing me.. =)

p/s - smga dipermudahkan segalanya untuk kami..amin..

Friday, September 10, 2010

sYawAL 2010

hari ni 1 syawal..@ hari raya..tapi ntah kenapa aku takde mood nak beraya..aku buat kuih raya pun macam cukup 3kali orang bertandang je dah habis kot..belum lagi yang masuk dalam mulut sendiri..apa kes..ape cer..aku pun tak tau..tapi sejek 2 menjak ni..aku da kurang suka makan kuih raya..macam da tak tau ba..pa biskut raya yang aku suka..eh aku ni jap kuih jap biskut..hantam jak la labu..hehehe


aku buat pun sebab niat tolong mak gan ayah je..mcm beria plak orang tua aku beraya tahun ni..banyak benda dalam rumah aku yang baru, warna rumah, langsir, perabot dll..aku plak baju raya aku beli sampai 5 pasang kot..tapi esok dah nak raya..satu pun aku tak gosok lagi..aku pakai seluar track gan t-shirt jela esok..bukan kemana pun aku ni..di rumah jak ni..kena plak cuti conpem tak pg smyg raya..mcm da 3 tahun berturut2 aku cuti first day raya..hmm..nasib badan.. 


aku kempunan sebenarnya..aku nak balik kampung sebelah ayah kat Kuala Terengganu..dah lama la tak balik raya sana..mcm kali terakhir 2003 kot sbb 2004 aku SPM mustahil aku balik kmpg sbb lepas raya smbg exam tak pun 2002..8 tahun tu lama dowh..tp ayah aku mcm lebih selesa raya di rumah sendiri..pa ley buat la kan..


aku ni memasak malas ckit..mengemas num satu..antara part kat rumah aku yang aku suka..hasil sentuhan tangan aku la..hahahahah..sentuhan sangat la..padahal tempat lepak..kikkiki





dan ini..

tempat makan sape tak suka..kahkahkahkah.. 

k tu je nak cakap di kesempatan ini saya yang dalam ribaan dan meronta2 tuh..hahaha..ok saya tipu..belum mitak maaf boleh tipu lagi..ngee..saya yang berbaju turquoise  


mengucapkan selamat hari raya kepada semua

mak ayah
adik beradik
saudara mara
guru-guru dan rakan-rakan di sekolah tadika yayasan islam terengganu, sek ren seri kemaman, sek ren pusat dungun, sek ren seri iman, mrsm-ytd, mrsm jasin, pusat asasi UM, IP Tawau dan fardhu ain kat polis marin
jiran tetangga
tidak dilupakan yang tersayang Ai Zuhair
dan sesiapa yang mengenali diri ini
maaf zahir dan batin
harap di maafkan 
halalkan semua makan minum
kalo panjang umur kita jumpa lagi 
sekian 
=)
yang tidak sempurna
Liyana
p/s - "Maybe, sometimes, it’s easier to be mad at the people you trust because you know they’ll always love you, no matter what." 

Thursday, September 9, 2010

IrOny..


It honestly annoys me how guys think our periods "aren't as big of a deal as we make them out to be."
YOU TRY BLEEDING OUT OF YOUR VAG FOR ABOUT 7 DAYS or MORE WHILE DEALING WITH THE FOLLOWING:
  • Cramps that make you want to rip out your ovaries.
  • Not being able to get comfortable at night no matter how you lay.
  • Craving random shit.
  • Not having the random shit you’re craving.
  • Crying for unexplainable reasons.
  • Feeling like an impregnated cow with a gut.
  • Feeling like you are being stabbed to death with a machete or samurai sword repeatedly
  • Crying.
  • Worry about leaking through whatever you’re wearing
  • Annoyance level increases about 1283717463%
  • You will yell at people you love.
  • Having to piss every 13 minutes.
  • Wanting to eat everything in sight.
  • Craving chocolate so bad you start yelling it like the psycho fish from Spongebob.
  • Getting offensive and self conscious over every remark directed toward you.
  • Lots of crying           
" Crying n Lots of crying " - so true..

sAya ikHlas sYg kAmu..

hari ini hari terakhir Ramadhan untuk tahun ini..
dan 
esok raya..
very busy these few days..
so i dont have enough time to write something here..
to put my life here..
andai ini Ramadhan dan Syawal terakhirku..
hmmmm..
and today full of melancolic mood accompanied me..

p/s - Do you ever lay in bed just listening to music and thinking, then you suddenly get a huge storm of mixed emotions and you feel like crying?

Saturday, September 4, 2010

Ada yAng turut hilaNg saat kau pErgi.

tengah aku bermood macam hentah ape2 hentah..


tiba2 member aku msg..


fren of mine - weh kitaorang nak g rumah ko raye ni..aku nak bgtau something..


aku - weh sape ni..asal nak datang rumah aku..wakakaka


fren of mine - gila panas aku ko tanye aku sape..arghhh..tak kira ko balik bila nih..


aku - ekeleleee..aku balik esok lah..tapi smpi hometown isnin kot..stay KL lu jap..


fren of mine - ko nak tahu..******************


aku - hah! really..


fren of mine - tak percaya ko pergi check la sekarang..


aku - baik (macam sin chan..hehehe)


5 minutes later..


aku - weh kenapa mesti semua orang kate sama..tak la..tapi kenapa mesti sama ek? blushing cikit r..


fren of mine - hahahaha..tahu pun ko cuak..hahaha


aku - cisdeal! ko kasi tau la satu batch kita kat MRSM dulu pun..aku tak cuak dowh..


fren of mine - hahahahaha..Lily cuak..Lily cuak..ni baru sikit aku akan terus sebarkan..wakakaka


aku - Lily kate dia tido dan dia tak paham msg dalam bahasa melayu dia paham bahasa korea je..wakakaka


dan bersambunglah mesej mengarut gan kawan lama aku ni..cerita pasal raya lah apa lah..sampai cakap gud nite..


okeh! sekarang boleh ketuk kepala cakap..asal ko bodoh sangat bak layan mood swing ko..ada banyak benda yang boleh buat ko ketawa dowh..


p/s - da banyak jalan ke pintu kebahagiaan sama ada kita nak pilih atau tak je..aku tak rugi pape pun because i know, aku berjuta kali lagi bagus..kalo orang nak kate aku perasan biarlah..aku peduli apa..


nameinthesky:kimplusplus:shitlikethis:



im gonna find a clock like this!

Want!



baju satu bakul belum lipat n esok balik tapi belum packing satu benda pun = malas

::haTi kEras mcm bAtu NiSan::

I want restart button in my life Please!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


baby girl!!!! oh yeaaahh jadi baby sangat masyuk ok..walaupun takley makan McD and etc



Sometimes littlest thing causes biggest pain..


when my friend asked me..

why you change? 

i said..

I changed because that something has never change..


simple but so deep..

‎::never be the same::


‎::the untold story about me::


:: it's not a secret anymore::


when my friend said  two become one 

i said nope! two is two and one is one..I'm Science teacher..no objection please honey!! hahaha..time you  gift means time to get okeh!

hmm dan aku buat kerja bongok tadi..bila salah seorang member fb aku..lelaki buat post cmni - 

hai awak=mcm Cibai..aku pergi like and 10 minutes later....kenapa aku like banda camtu sengal gila aku ni..aku pergi unlike balik..huhuhu



Say whatever u have inside..I'll just call you blind =p 


p/s - Kadang-kadang meluat juga..Ok Tipu..Selalu je meluat heh..Dear Allah, better tomorrow please.. =(

Friday, September 3, 2010

PoIsOn In My bLOod..

aku cukup tak suka ..bila orang yang tak tau pape  tp ko nak judge lebey2..ko tak tahu pape..ko boleh la cakap camtu..karang bila ko kena macam aku kena..baru ko tau jangan je ko meletup lebih dari aku..nasib baik la da orang kasi rasional kan balik otak aku td..coolkan balik aku td..kata2 ni walaupun nampak simple tapi kalo kena gayanya memang boleh jadi terapi..dan kata2 juga kalo salah gaya digunakannnya memang boleh jadi api dowh..so ko pilih r nak api @ terapi..


aku pegang nasihat dan kata2 dari orang yang aku hormati kira-kira4 bulan yang lalu..walaupun kadang2 aku menidakkannya tapi jauh di sudut hati aku, aku mengiakannya..dan kadang2 aku terasa yakin benda tu akan berlaku cuma bila sahaja..aku tak pasti..aku masih simpan mesej tu di handphone..akan ku baca berulang kali bila ku rasakan aku sudah jauh dari landasan dunia realiti..tapi malam ni aku aku rasakan aku bagaikan sebelah berpijak di atas dunia ni..ada juga +ve di sebalik rasa marah yang menerjah hati..terasa rindu kepada penasihat tersebut..baik mereka sekeluarga..InsyaAllah raya ni aku akan berkunjung ke sana..aku harap Allah berikan aku kesempatan waktu itu..


p/s - tido itu mesti dan mati itu pasti..

paNdaI TaPi dUngU..

bila ada kawan aku chat bagi tahu aku ko nak kenal tak mamat ni nice gila..

ada kawan aku cite lelaki ni nice..

kawan lelaki dia baik n caring..

aku dengan spontan memang akan bagi jawapan yang sama..

Lelaki memang kalo awal2 memang nice tapi bila dah lama what the nice babe..macam.......aku dah malas la nak dengar cerita dongeng lelaki yang baik, nice, charming and etc..

aku dah banyak pengalaman la hadapi, tengok, pemerhatian..mase berkawan bukan main..selepas tu sendiri fikir lah..zaman sekarang ada ke lelaki yang betul2 baik..

aku tak kata lah aku baik..cuma aku rasa bosan nak dengar cerita mitos dan dongeng lelaki ni..lagi malas kalo lelaki yang kadang2 terlalu sterotaip gan perempuan..baru2 ni pun da kes sbb sterotaip yang buat aku bengang..walaupun bukan aku yang kena..common lah you kenal kawan you lah..dan kami pun takde mase nak jaga tepi kain ko ..nak jaja kisah hidup ko..eh banyak lagi kerja AR, KKP, MQA dan belum lagi kes kek kat baking life yang nak kena buat..sengal gila..main2 tuduh da bukti ke dude..

satu lagi prinsip aku..kalo orang nice gan aku..aku nice gan orang..hidup ni senang je..kalo ko tak nak orang bermasalah gan ko..ko jangan cari masalah gan orang la..dan mmg cara aku..kalo orang mmg cari masalah gan aku, aku mmg tak akan suka orang tu sampai aku mati..walaupun aku maaf tapi belum tentu aku boleh lupa..

p/s - kalo kamu dah letakkan syarat..kenapa kamu tak pilih je orang mengikut syarat kamu tu..