Wednesday, January 6, 2016

Vietnam Food

last entry for today ak nak cerita pasal makan2 kat Vietnam 

ak cakap betul la..makanan kat sini halal food memang mahal 



mula - mula sampai aku terus cari mee Vietnam ni..aku makan kat kedai Pho' Muslim kat Malaysian Street..so far paling sedap n paling murah dlam RM 8 semangkuk..aku suka! sedap dia lain macam aku rasa..hehehe

malam tu aku belasah pho vietnam ni lagi.. kali ni mahal skit dlm RM 9 and rasa pun tak kick mcm yg tadi..rasa bawang kuat sangat..aku tak ingat nama kedai dia..tapi kat Malaysian street juga..husband aku makan nasi briyani kambing..ok jugak la..tp xd la pic kat phone aku..hehe..2 orang makan dlm RM40++ gak la..

roti canai telur Vietnam style..tergelak ak masa first time tengok..roti canai segera letak telur hancur atas..hehe

Bingka Vietnam..kami beli nak rasa since boss husband ak gigih pesan suruh beli..tapi ak rse biasa2 je..sama cm bingka Malaysia..btw pic ni ehsan google sbb ak lupa sna..

ni breakfast before pergi Mekong river..aku ordered nasi lemak je..n memang sedih la lauk nasi lemak dia..hehe..ak lupa nama kedai ni maybe Hjh Basiroh tapi total breakfast hari RM54..hahahaha..terkejut kami


air kelapa RM 4..kira standard la kan 

Nasi goreng seafood  RM 13


Nasi goreng kampung RM 13 tapi cm sma je ak tengok nasi goreng seafood..huhu..mahalkan nasi goreng sepinggan RM 13


Vietnam roll ni maybe RM 6 or 8 kalo ak tak slah..rasa?? bg ak biasa je n ak tak suka rasa daun ketumbar jawa tu..kuat sangat..ak bukak semua and buang..dlam tu da bee hoon n udang jgk..


malam tu kami makan kedai 1 Malaysia..ak makan ayam boxing..sedap! husband ak makan nas goreng lagi..lupa nak snap pic..hehe..tp kdi ni pn xla murah sgt..RM 35++ makan berdua tuk 2 menu tu je .


ni plak kopi susu Vietnam..ya Allah ni mmg sedap..korg wajib minum ni kalo pg Vietnam k..ni pic ehsan google gak..sdp sgt lupa nak snap pic..almost everyday gak la mnum kopi ni kat vietanam hari tu
sebelum balik sekali lagi aku pekena makanan fav ak kat Vietnam kat kedai first skli ak pergi sbb kedai dia the best mee Vietnam ni..heheheh

Overalnya ak rasa xla jimat sgt kat Vietnam ni..xcm Bandung makan n barang dua2 murah..Vietnam brg2 murah tp makan mmg tak la..sbb restoran biasa dia standard harga secret recipe kat Malaysia bg ak..hehe

owh stu lagi yang best kat vietnam kdi makan Wifi Free bersepah..kalah2 Singapore..hehe..Malaysia? of course la kalah jauh..hahaha

ok enough for today..hope da la masa nak update jalan di kota raya Singapura n Singapore Zoo..see u next entry! bye..

Ho Chi Minh part 3

actually hari ni ak mc..sbb smlm ak demam dan sakit2 badan..pagi tadi cm hampir ok la demam ak,,tapi sakit2 badan still on so ak decide ak nak mc je..lgpn petang ni da latihan sukan..x larat rasany ak nak pergi latihan sukan tu..so sambil baring relax..ak update blog..

sekarang masa sangat limited..even time cuti hari tu pun ak xsempat nak update blog..sibuk gan anak2..hari ni dua2 pergi nursery boleh la relax2 sikit..

sambung pasal vacation in Vietnam..3rd day xd pa sgt aktiviti kami buat since duit dong kami dah limited..hehe..sebab kalo nak naik public transport n makan msti guna dong..tp kli beli - belah boleh guna RM..ak plan nak city tour la kan..tp bdk2 plak tido n moody..so tak tercapai la hasrat..terkilan la jugak ..sbb bukan bleh pg selalu pn kn.. so ak shopping jela..

anak2 ak mmg anti la gan benthan market tu..msk je msti ngis gila2..so kami ssh nak beli kain..at last blk bilik..ak je turun sorg pergi beli brg2..nsb la dekat hotel kami gan benthan market ni.. 






btw ni la Benthan market tu..dan suasana di dalamny..ni ak nak bagi tips membeli kat sini 
  1. keadaaan di dlam market ni panas k..budak2 mmg tak suka la aku rasa..suasana bising so either nak bwak anak or tak kena pikir balik unless..mmg da org jaga anak time shopping should be ok..kalo korang pernah g pasar payang, lebih kurang cmtula tp yang ni lagi sempit kot..so pandai2 la sediakn fance kecik ke pa ke..
  2. kena hati2 gan penjual kain dia..sbb kami dah kena tipu..yup..kami kena tipu masa beli kain sulam..sebab anak2 menangis kami pn xd la teliti masa beli..dia ckp cukup untuk buat jubah n baju kurung..skli bila balik Malaysia rupany kain tu x sma..da 2m stgh..da 3m stgh da 2m je..so sah2 la xley buat full baju kurung..
  3. kalo beli vietnam silk da 2 gred a dan b..kalo a dia lbh lmbut n xmudah pch..yg vietnam silk ni kami xkena tipu wlpn bli kt owner yg sma..lgpn kmi check kt hotel..kmi bli vietnam silk dlu bru beli sulam tu..sbb tu cm pcya je rupany..hmmm..tp da je org yg kena tipu..time beli byk tu dia cmpr gred a n b..tp hrga gred a..klo nak selamat beli kain yg berkayu..sbb dia potong dpn mata kita..yg ak bli ni dah pack siap2..
  4. pastu kalo beli banyak sila kira betul2..dia pandai tipu jugak especially kalo guna RM sbb dia convert from dong tu RM..dia akan mark up hrga RM tu..cntohny hari tu ak xingt brape dong tpi total RM 770 tp dia kata RM 800..ak pn cm pelik la sbb ak dh kira awl2 dlm RM..bila aku tye baru dia mengaku..n buat alasan itu ini..ak ckp kalo RM800 ak nk cancel smua brg..at last dia akur RM 770 tu pn after ak dah kena tipu kain sulam tu..hmm 
  5. mintak tawar byk..kami laki bini sma tak reti tawar..skli dgr hrga org yg prnh pg bli..damn..lg murah..tp ok la hrga ak bli tu..mgkn jga faktor ringgit yg lemah time kami pg ni..huhu
  6. pastu kat sini mmg boleh tempah siap..tp tula baik tmpah 1st day smpi..ak 1st day smpi xnk tempah 3rd bru tmph..dia kte nk hntr kul 10 mlm kat hotel skli delay..tu pun struggle jgk la ak contact dia..sbb esk pg nak blk dh..at last subuh tu dia dtg hntr kat hotel..mmg dia xsiap lagi la sbnrny..pstu kalo ko jnis xsuka pkai ketat..baik tk pyh la..ak tempah bju kurung moden..ak dah pesan siap2 nak loose..xnak ketat..skli mse dpt tu ak try ketat doh..mmg dia akan buat ikt body..so saje2 je baju tu cntik tapi xley pakai..terkilan ak..



ni plak Saigon Square..tmpt ni cm more to local tuk shopping la..bg ak xdpe yg best sgt la unless kedai hello kitty ni..heheh..btw ada byk lagi tmpt shopping dia yg kami xsempat explore..kmi byk shopping kat Malaysian street n Benthan je..sbb tmpt tu dekat gan hotel..yang lain kira jauh jugak la..

ni sekitar Malaysian street actually belakang tu da pasar malam..tp taxi tu plak pg photo boom so xnampak la 



ni plak sekitar kawasan bandar Vietnam..orang kat sini kbykan guna motor..tips melintas di Vietnam klo ko guna tips..pandang kanan..pandang kiri..pandang kanan semula makany ko tak akan melintas lah..haha..kat sini ko melintas je..jalan je jgn bhnti sbb kenderaan kat sini akan mengelak..klo ko bhnti diaorg mrh..sbb boleh menyebabkan diaorg accident..husband ak dh kena..hahaha..n kat sini hon tu digunakan pada tahap maksimum la..sbb maybe diaorg nk bgtau khdiran diaorg..tp so far ak xnmpk 1 accident pn berlaku..wlpn traffic dia cm chaos sbb dlm 1 jalan tu..da byk kenderaan yg dtg dr pelbagai hala..pandai2 la koorg..hehe  

hari ke 4 kami nak pulang da..xd pa sgt just breakfast n trus check out sbb flight kmi ke Malaysia jam 11.30 am..overallny Ho Chi Minh ni lebih kepada percutian shopping not sight seeing bg aku la..kalo nak pergi jalan smbil cari baju raya..boleh la pergi sini..kalo nak sight seeing better pergi Hanoi..hope next time dapat la datang lagi sini n ke Hanoi plak..tehee..tapi dalam hati nak g Gold Coast, Australia..hehe..harap2 husband aku baca lah ni ya..kikiki

mengepau n umpan dlm flight supaya mereka behave..heheh



dalam flight..nasib baik dua2 behave..hehe

Ho Chi Minh Part 2

btw entry ni dh da dlm draft since 20/12/15 tp sbb pics dlm phone x transfer2 lagi so jadi pekasama la jawabny....hehe..so hari ni ak publish kan..huhu

ok hari ni hari bermalas - malasan tahap ahmad maslan..hahaha..ak dah kemas rumah..dah bagi anak2 makan..makanya aku nak lepaking n blogging now..

Continue with previous post about Ho Chi Minh Trip.. for second day we decided to go to to Mekong River..banyak gak package yg diaorg offer..ak suggest better amek yg Muslim package la senang coz the will provide you halal food..place to solat..ni HCM bukan Bandung senang nak makan makanan halal n solat..sini limited ok!


So lepas survey a few packages we chose Bismillah Travel..the cheapest and offer complete package. RM 60/ person..kids below 3 is free..the package include for transport to and fro..boat ride on Mekong..poney ride..sampan..eating fruits..bee farm and lunch at halal restaurant..


it takes about 2 hours journey from HCM city to Mekong River..quite far..we went there by bus..we spent the whole day there..

Photo from liyanamohammad87



jealous plak rasa sebab ak xd amek pic ni kat sini..haihhh 



Here is Mekong Rest Stop Vung Tau..very nice place n clean..but the toilet not provided water..so better bring your own empty bottle..hehehe


boat trip on Mekong River 

ni perjalanan kami ke pulau phoenix..kat sana kami pergi coconut candy factory..xde la factory sgt..heheh..lepas tu singgah satu perkampungan ni makan buah - buahan..poney ride keliling kampung..naik sampan tradisional Vietnam..pergi bee farm..pastu balik semula ke tanah besar..nmpk mcm xbyk sgt pergi tapi spent almost 4 hours kot..jalan2 kat island tu..




ni dekat coconut candy factory

poney ride keliling kampung 


 menikmati buah - buahan sambil mendengar nyanyian daripada gadis - gadis dan wanita vietnam..hehe..diaorg da jugak nyanyi lagu melayu..tapi pelat la..standard la kan..hehe





Traditional  mekong sampan 


last stop honey tea testing, Mekong style..btw kerepek pisang dia the best la..hana suka..so aku sempat la grabbed sepeket..hehehe 


ni masa otw balik dah..kami diberi air kelapa sebiji seorang sambil menikmati pemandangan menyusuri Sungai Mekong..

lepas tu kami smpi jetty trus naik bas pergi lunch n solat..tak sempat amek gambar lauk lunch n tmpt lunch n solat..sbb mmg lapar sgt2 dh time tu..lauk dia best n tak kedekut..ni jela kisah perjalan kami second day in Vietnam..