Sunday, April 28, 2013

tHe MakIng..

entry 2 hari lepas..hohoho..

Assalamualaikum..welome to yana's territory..cewah..ok a lot of activities n happy moments happened lately ( please include fire works n ballons here) very eager to write it down here..but I'm lazy enough to write since I have sign up instagram account..wah riak you..pdhal org ln dh berkurun da account instagram ni..huhu

Btw I'm not at home but at putrajaya accompanied my husband attending his training..we were staying at Pullman Putrajaya Lakeside for 4 days n 3 nights..nice place, nice views n hotel..n today is the last day we are here before we are going back to tanjung karang..

Ok I wanna write about hana's photo shoots..we had it yesterday. .actually we not hire any photographer but this is actually a present for hana from uncle steve, aunty lana and bro eddy..They are my husband's buddies..they are very nice n warm..

So here the pictures of hana's photo shoot in the making.. (please include James Bon sound music here..haha)


Gambar: Hana photoshoot session
aunty lana, bro eddy m uncle steve
Gambar: My current obsession..lovely hana chan..
hana wearing her lovely lace baby dress for the outdoor photo shoot..hee
Gambar: Hana n ibu..heee
hana n ibu..
Gambar: Putrajaya beach..hohoho..our family picture..
3 of us...our small family members..but dont worry will be more than 3 soon..haahaha
Gambar: Last day
Putrajaya with love..

honestly very excited n eager to see the outcomes.. bestnya hana ibu dlu xd pun..outdoor wedding photo shoot pn ibu xd sbb ayh xnak..hukhuk..

Friday, April 12, 2013

mATa pAnDa..

Hmm..hana slept well today..so now she refuse to sleep..even after bf, her eyes still widely open..

Hana with her eyes widely open

Ayah already tertid=)hehe

At last ibu put hana in her rocker..hehe

But hana still mata boolat..ayah n ibu je jd mata panda @_@

K that's all btw this is my first update using my new samsung note 2..hehe
Thanx to my sayang 
=)

Wednesday, April 10, 2013

pUdiNg iCe- cREam oReO

today i wanna share with u guys a recipe..puding ice - cream oreo recipe..actually i got it via FB..hehe..since i'm addicted with oreo..so i love to eat anything food that mix or blend with oreo.. 

so here is the simple recipe.. 

~ Puding Ice Cream Oreo~
Bahan2:
25g agar2 bertali ( dipotong kecil2)
1250ml air
1 Tin susu cair
1 cup Gula 
1 Sudu teh esen Vanila
1 Biji telur
1 Bungkus Biskut Oreo ( dikisar halus)
1 cup Ice Cream ( 5/6 scoop ice cream)
** apa2 perasa ice cream pun boleh**

Cara membuat:
Masak Agar2 bertali dengan 1250ml air tadi hingga larut...
kemudian masukkan gula...kacau sebati.
Blendkan Telur, susu cair , Ice Cream, & Esen Vanila
Kemudian satukan dengan adunan agar2 yang dimasak tadi....
Kacau rata , & akhir sekali masukkan Biskut Oreo yang telah dikisar...kacau lagi biar sebati ye...dah sebati, tutup api...
Sediakan Loyang...Tuangkan adunan & sejukkan dalam Freezer...dah siap


it's quite easy..i hope one day ..i can try it..hehe..that's why i posted it here..so easy for me to refer it next time!!!

Photo: ~ Puding Ice Cream Oreo~
Bahan2:
25g agar2 bertali ( dipotong kecil2)
1250ml air
1 Tin susu cair
1 cup Gula
1 Sudu teh esen Vanila 
1 Biji telur
1 Bungkus Biskut Oreo ( dikisar halus)
1 cup Ice Cream ( 5/6 scoop ice cream)
** apa2 perasa ice cream pun boleh**

Cara membuat:
Masak Agar2 bertali dengan 1250ml air tadi hingga larut...
kemudian masukkan gula...kacau sebati.
Blendkan Telur, susu cair , Ice Cream, & Esen Vanila 
Kemudian satukan dengan adunan agar2 yang dimasak tadi....
Kacau rata , & akhir sekali masukkan Biskut Oreo yang telah dikisar...kacau lagi biar sebati ye...dah sebati, tutup api...
Sediakan Loyang...Tuangkan adunan & sejukkan dalam Freezer...dah siap!

the puding is look like this 
yummy right !!
=)

- selamat mencuba -

penGalaMan beRpaNtang..

assalamualaikum..btw today merupakan hari ke 38 saya berpantang..saya ada tanya mak n mertua saya..sebenarnya orang berpantang 40 or 44 hari.. tp both of them gave me the same answer which is 40 days!! wah glad to hear that (please include fire works here..hoho) happy because saya tak suka berpantang..bosan..hahaha..tp dia org kate boleh je pantang 44 hari lagi baik..tp sbb ianya option not compulsary..maka saya amek 40 hari je..hehe

soal makan bkn lah masalah sgt cuma masalah sbb tak ley minum ais..dah la musim panas..hoho..yang saya tak suka sbb tak boleh nak buat kerja..kena rehat je..aishhh..bosan..

tempoh berpantang saya terbahagi kepada 3 fasa..chewah sbb 23 hari mak mertua yang jaga saya..actually 21 hari je sbb 2 hari kat hospital..10 hari mak saya yang jaga..7 hari sy yang jaga diri sendiri..hehe..

sepanjang 3 fasa berpantang tu dengan mak mertua la paling strict..hehe..well mak saya dia cm moden skit n jnis tak kisah..so xla berpantang strict sgt..bila jaga diri sendiri, sendiri mau ingat la..hehehe

masa mak mertua saya jaga..dia da peraturan yang spesifik..dan saya pun berdisiplin ckit..

  1. 3 hari pertama saya minum air ibu kunyit yang dicampur dengan putih telur..pekat gila..tp luckily sy dapat minum dgn selamba je..chewah..fungsinya tuk mengecutkan rahim
  2. minum air halia tuk panaskan badan 
  3. mandi 2x pagi petang gan air suam cmpur gan daun2
  4. makan nasi 2x sehari time breakfast n petang..malam xmakan dh..kalo lapar ckp la sekadar milo gan biskut
  5. saya minum pati ikan haruan ni suami suro
  6. berurut, bertungku n bertangas tiga hari 
  7. pakai bengkung n stoking 24 hours
  8. tak ley g dapur pun, even lps makan pinggan pun dia xbg bwk pg dapur tinggal je atas meja
  9. jalan kena slow2 n kepit2 je slalu ( tp yg ni kdg2 ak byk kali terlupa..heheh)
  10. lauk pantang - ikan panggang, sup ikan, sup lobak putih
  11. tak ley menyapu
  12. banyak yang tak ley dimakan lah kcli yang saya tulis kt atas tu je plus gan orange..
  13. xley kuar rumah tanpa sbb
actually mcm byk juga la pantang lain tp sy dh lupa..ni belum lagi pantang nenek..lg byk..hehehe..

bila duk gan mak, mak saya ni jenis relax2 je..sbb mase dia berpantang dulu especially masa berpantang adik saya..ayah yang jaga..so dia jaga saya style ayah jaga dia la..hehe..sbb tu dia ok je mak mertua saya yang jaga saya..cuma kalo gan mak saya, dia amat menitik beratkan soal bertungku, sama ada saya atau baby..mesti bertungku..masa saya pergi rumah mak, saya dah sihat..selamba je basuh kain anak..mandi after jam 7.00 pm..skali skt pinggang, sy pn stop cuci baju anak..hehehe..tp soal mkn mak msh jaga..tu pun da juga la sy termakan kuih karipap pusing..terlupa..hehehe..kalo ikut ayah lagi best..ayah kate xpayah pantang2 sgt..mengarut je..makan je kalo nak..kalo berpantang sangat nanti tak ckp nutrien..dah la nak bf lagi..cayalah ayah..hehehe..kat rumah mak saya da start on off pakai bengkung n stoking.. 

bila pantang sendiri ni saya buat2 mcm2 gak la..selamba je menyapu, mop lantai skit2, memasak, jemur kain n etc..jaga anak of course la sy buat..hehehe..sy rasa ok je..bab makan masih dijaga cuma terkandas minum jus orange sejuk..tak tahan tgk..dah la cuaca panas..so telan juga la seteguk dua..hehe..bila pantang sndri mcm off terus je pakai bengkung  n stoking..panas la..xtahan..hehe

satu lagi larangan pantang jgn keluar rumah, tp sbb 2x dah sy g check up at KMC..so secara tidak lansung saya dah keluar..dan bila keluar tu, kaki panjang je melangkah..sy siap pergi berjaya Mega Mall Kuantan tuk beli baby stuffs,makan kat Kenny Rogers Roasters masa hari ke-15pantang..hehe..masa hari ke-32 pantang stay kat Zenith Hotel which is located behind the East Coast Mall so, saya n husband pergi jalan2 n makan kat chicken rice shop..hehe..hari ke - 33 pergi kat KMC balik tu sempat lagi ke Fab Mom tuk cari nursing pillow n a few baby stuffs..n terbeli la stroller tuk hana skali kat Fabulous Mom tu..ssh tau jalan2 xd stroller..hari ke-34 selamba je ke Mesra Mall Kerteh tuk beli barang rumah and lunch kat Secret Recipe..hehehe

bagi saya lah semua depend on your body..ada orang tak tahan kot atau body lemah..org slalu kata bhya tak jaga masa pantang..tp bg saya..kalo jaga beria wktu pantang tp lepas pantang xjaga..xleh gak..btw sepanjang pantang nidah 2x sy pergi refer doc kat KMC tuk check luka dan scan sy punya rahim dan ovari..masahari ke - 15 dan hari ke - 33 pantang..so far Alhamdulillah semua ok..rahim saya da kecut, luka jahitan dah bersambung dan ovari tak bengkak..yang penting jangan over acting sgt..kalo sikit2 tu xpe..you know better your body limit right..so kalo nak buat pape make sure dont over the body limit..kena pandai jaga diri..

so far sepanjang 38 hari berpantang ni, berat saya dah jadi 52.5 kg daripada 64 kg..tp sy target nak dapat berat masa jadi student dulu which is 48kg..kurus sgt pun xnak gak..so nampak gayanya kena terus berpantang makan..tak ley suka hati je makan walaupun dah habes pantang..ais pun kena pantang sbb nanti kcian baby kembung..sayur pun kena pilih tuk makan..sbb sy bf hana..

so that's my confinement experience..rasanya next deliver nak pantang sendiri jela..hahaha 


my hana chan
=)

1 month 6 days..


Hai my hana chan da makin besar... btw last week she turns one month, n of course kena cucuk..after short discussion both of us agreed to bring hana to KMC not to klinik kesihatan kerteh to see her pediatrician doctor since she have a few weird symptoms which make me worried about it..she vomit frequently after nursing..

so we decided to stay at Kuantan a day before the appointment..here some latest pics of hana

Hana first pic with ibu



Our little angel

At KMC..cucuk time

  
kakak zahra visited hana!

My sleeping beauty..hee
Photo: hana tertido sambil teman ibu lipat baju hana..well hana dah mandi n minum..so senanglah hana tido..kumpul tnga nti ayah balik ley main gan ayah :)
she fall asleep while accompany ibu lipat kain..
so cute!!heee


k that's all..btw i'm using my husband sony x-peria to update this entry..that's why tungang langgang ckit..sambil update sambil bf n dodoi hana tido..hehehe..hana da tido..so good night :)