Wednesday, February 27, 2013

teRuja..

Alhamdulillah best friend saya Aireen Aneza dah selamat melahirkan bayi lelaki hari ini..walapun due dia lagi lambat daripada saya 9 Mac 2013..eeee..sangat happy dan teruja rasanya..Kami selalu bersama2 kat IPG lagi..khwn pun dekat2, pastu dpt tahu pregnant pun sama..due date bersalin baby pun dekat tp rezeki dia cpt, sbb da selamat lahirkan baby dulu..heee..tak kisah la..yang penting da selamat ibu dan anak..

saya terus rasa teruja dan excited..sbb sy pn mcm da gedik sgt je nak jumpa baby sy..hoho..so far blom la lg da tanda2 bsr dia nak keluar..kaki pun xla bengkak sangat lagi cuma selalu sakit belakang saje la..n bwh abdomen..pape pun berdoa semoga semuanya dipermudahkan..dan saya sabar menunggu =)  



kami semasa zaman muda tak sangka seorang dah jadi ibu..seorang lagi menanti hari menjadi ibu..hee

PeRsIaPaN bErSaLiN kE HosPiTaL..

Ok macam saya tulis semalam saya akan share pengalaman saya menyediakan barang mummy dan baby untuk ke hospital..kira macam check list la..hmm untuk peringatan sendiri juga..

ok nak senang better you sediakan 2 beg berasinganlah kan since after you deliver, nurse akan mintak brg2 baby spt towel, baju baby n etc..so nak senang packing je dalam satu beg..and ask your husband to bring it..

sy xtau la sbb blom penah bersalin..hehe..tp ada org kate if you deliver kat private no need to prepare all those things coz the hospital will provide it to you..tp sy prepare je siap2 n pesan kat my husband bg je bag tu if nurse minta pape..coz everything i dah put in the bag..and ada juga tips i dapat if you deliver kat GH dia akan suro letak siap2 all together 1 pampers, 1 towel n 1 baby cloth in a small bag or plastic dan bawa la msk ke labor room tu..

tak kisah la mane2 pun yang penting mommies dah all prepared k..

baby stuffs: 
  1. baju lengan panjang dan seluar - at least 5 pasang 
  2. sarung tangan n kaki - 3@4 pasang
  3. kain bedung - 5 helai 
  4. selimut - 1@2 helai sudah memadai
  5. lampin pakai buang - 10 helai 
  6. kain barut bayi -10 helai 
  7. tuala - 1 helai
  8. tuala kecil / face towel - 2 helai
  9. bedak
  10. shampoo
  11. losyen
  12. sabun mandian
  13. wet tissue 
  14. minyak bayi 
  15. botol susu -1 botol
Mummy stuffs 
  1. nursing wear - 3 helai
  2. nursing bra - 4 helai
  3. nursing pad 
  4. kain batik - 2 helai
  5. skirt labuh - 1 helai
  6. stoking - 2 pasang 
  7. disposable panties - 2 packets 
  8. maternity pads - 10 pieces 
  9. barangan mandi
  10. getah rambut 
  11. tuala 
  12. tudung 
  13. baju sejuk/ sweater 
  14. minyak urut/ panas
  15. makanan untuk bekalkan tenaga seperti nestum 3 in 1, kurma dan biskut 
  16. air/ minyak selusuh
Daddy stuffs 
  1. kain pelikat 
  2. baju/ seluar
  3. towel
  4. keperluan mandi
  5. makanan n minuman
Keperluan lain
  1. kad pengenalan
  2. buku rekod kesihatan
  3. surat nikah / kad kahwin
  4. Guarantee Letter ( GL) / kad insurans 
  5. handphone 
ok setakat ni, ini la barang keperluan yang saya sediakan..penting untuk dingatkan tuk prepare disposable panties sbb after deliver kita xd tenaga so senang ckit nak cuci kalo pakai DP ni..

sy prepared kain skirt labuh tuk masa balik dari hospital since saya ni bukan pandai sangat pakai kain batik..mmg xpakai pun..hee..so option dia saya akan pakai skirt labuh je..heee..baju pun better sediakan nursing wear atau yang baju butang kat depan supaya senang nak BF nanti..

botol susu sy sediakan in case susu blom keluar after deliver sbb da saya terbaca kes mcm ni..so baby menangis lapar..terpaksa bagi formula susu dahulu..Nauzubillah..saya harap rezeki anak saya murah sebaik dia melihat dunia..amin..da orang susu keluar selepas diurut oleh bidan..breastpump boleh la kalo nak bawa tp standby je kat lam kereta..

bagi saya bekung, set bersalin bagai tak perlu la dibawa lagi..sbb if you n your baby sihat, after 2 days da boleh balik da..so bersangka baik la yang insyaAllah semuanya baik2 sahaja nanti..heee..

untuk daddy pun saya peruntukan juga sbb mungkin jarak hospital dari rumah agak jauh dan proses kelahiran mungkin mengambil masa yang lama juga..so suami mesti akan menunggu isteri dengan lama..jadi suami juga memerlukan sedikit keperluan..

semoga perkongsian ini bermanfaat tuk ibu2 dan bakal2 ibu semua =) 

Tuesday, February 26, 2013

auTUmnz nUrsINg wEar..

hai today i wanna share with mommies about nursing wear..between nursing wear or nursing poncho, which one you prefer? as for me i prefer to choose nursing wear rather than nursing poncho..heee


what is nursing wear? nursing wear is a cloth which i can say here is this cloth could help the pretty moms for easy breast feeding especially in public..it helps you feel very comfortable and modest when breastfeed your baby, even as countless strangers walk right by us..chewah..heee

A search for stylish, polite, practical and affordable nursing wear in the local Malaysian market proved futile..Most of them were either too overpriced, too Aunty-like in design, too fancy and sexy..hoho or lack of quality in material..autumnz is the best nursing wear I've found so far..really soft, comfort and will surely you fell easy to breastfeed..you just need to pull aside the front layer to access the inner lining..heee..the design is fashionable and have many choices..so you not really look like typical aunty2..hehe..each design comes in choices of colour..and  the variety of designs is relatively more than other brands..

so as for the preparation to breast feed i already bought 2 pieces of nursing wear..

TADAAAA!!!

AUTUMNZ - Dazzle Nursing Top (Brown/Mocha)
choclate

AUTUMNZ - Glamourous 2-in-1 Maternity/NursingTop (Burgundy)
purple

the price is affordable to buy only RM59.90 and free postage..so next month maybe i want add two more of my nursing wear collection..hihi..btw this NW is 2 in 1 you can wear it during your maternity too because  most of the nursing clothes here double up as maternity clothes, where the cutting and style are more skewed towards accommodating pregnant figures..

so happy shopping mommies!!! one tip from me..make sure you buy something which suit for you and your personality..coz there is no point to buy something you  wouldn't wear at all right..

shaRing iS cAriNg..

saya nak share tips cara meneran semasa bersalin wlpn da pukul 12.00 am..ibu mengandung perlu tido awal..yerp but maybe dah over sleep siang tadi kot since i dah bercuti ni..hehe..

oh ya saya kat rumah mak..husband da training kat Petronas Leadership Centre, Bangi..kalo xsebab dekat gan due mesti dah ikut..hehehe..mungkin ni juga sbb sy susah tido..sbb sejak pregnant bila nak tido mesti nak pegang tangan husband, pastu automatik akan tertido dengan mudahnya..tp sblm tu jgn lupa baca doa ya..heee

ok back to the purpose of this entry..ni pun sy jumpa kat FB..before ni pun dah da baca kat blog someone..

1. angkat kepala dagu cecah dada.

2. mata pandang perut

3. tangan pegang bahagian kaki yang berhampiran buku lali

4. masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan ibu tersebut kurang tenaga dan tak kuat

5. masa teran tu jangan sesekali angkat punggung.kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina

6.tarik nafas sedalam yg boleh n teran mcm nak buang air besar tanpa blow nafas anda..teran sekuat yg terdaya selama yg boleh n curi nafas then sambung teran..tiap kontraksi try 3kali...time kontraksi je push sbb time tu bby pun gerak sama so jgn buang ms ada kontraksi terus push mcm cara2 td..xde kontraksi,relax...

7. baca bismilah, selawat

8. tips tambahan: kongsi la tips ni dengan husband supaya dapat mengingatkan anda. Mungkin masa tu anda akan terlupa dek menahan sakit.bila husband dah tau senang la dia memberi panduan kan. 


ni la amalan atau cara yang boleh dipraktikkan..so harap membantu para2 ibu terutama yg first baby mcm sy..hee..tp mase tak sakit nak beranak lagi mcm sekarang mmg la nmpk senang..nti dah skt tak tau la ingt ke tak..hehehe..bak kate akak sek sy, "mse tu dh tak ingt dah semua ni yana, kalo dah sakit"..hehehe..pape pun harap dipermudahkan semuanya..

dan paling utama jangan lupa minta maaf gan suami..mak ayah..mertua..dan semua2lah..penting tu..gan Allah S.W.T pun jgn lupa minta ampun dan pertolongan ya..

hmm saya harap my husband ada masa saya deliver nanti..dh pesan da kat baby, jgn keluar lagi ya..tunggu ayah balik dulu..heee..sbb bg saya besar impaknya bila da suami disisi..lain skit semangatny..lagipun saya rasa Allah mmg bagi kelebihan kpd suami ni..sy tak tahu la orang lain, tp kalo saya, kalo sy sakit bila suami urut atau gosok sapu2 je..msti cm hilang atau kurang ckit sakit tu..sy ni mengada banyak..kena gigit nyamuk pun suro husband gosok..hehehe..dia pun ikut la..tp mmg kurang la ckit gatal dia..ni kelebihan seorang suami saya rasa n para suami harus mengetahuinya..maka silalah berbakti kepada isteri..hehe




sambil berblogging sambil online baby stuffs..sy duk aim 2 items above..tunggu baby lahir n biar besar skit baru la nak tambah collection rompers..dah ada satu set..tp tak cantik sgt dia bagi..xnak da la beli kat page tu..dh la salah order..i order long sleeve dia bg short sleeve..sah2 la harga lain kan..without ckp sorry n mintak halal..bukan la nak berkira sangat..tp biar la da responsibility ckit kan..btw, i love to see baby wearing romper..really cute..eee..yang bawah lak Carter's Baby Receiving Blankets 4-in-1 yang boleh dibuat bedung..mcm ringan je tangan nak beli tapi tkt lak husband bising sbb dah da 2..husband cakap nanti la boleh beli lagi..tunggu baby keluar dulu..hohoho..

tuk romper saya dapat cari paling murah RM 24.00/ set (short sleeve) kat Urban Mommy and for the blanket da banyak tapi paling murah kat sini http://sentuhankasih-ibu.my1stop.com.my/ RM 45.00/set belum include postage tapi design tak byk comel kalo nak comel mcm kat atas sila ke My-Kewpies-Outlet tp harga dia RM 57.00 include postage..heee..atau wanada kids wear kat sini RM 50.00 exclude postage n lagi byk design..tapi kat One Baby World you boleh pilih sndri RM 10 sehelai exclude postage..

so nanti lah tunggu baby keluar dan besar skit..baru kita shopping lagi..heee..nti sy share list barang baby n mummy plak ya..hehehe..syok sendiri plak tau cite pasal preparation to meet my little one!! hee

Monday, February 25, 2013

ruMbLe tUff bReast Pump..

hmm last year saya da tulis pasal breast pump yang menjadi pilihan hati..iaitu Madela Swing..tp kami bincang2 xnak beli online kami nak pergi beli direct at store..walaupun harga di agak expensive di kedai..tp kami rasa lebih safety and confident..well sometimes kami ni old school ckit..haha


so after balik dr KMC kami singgah di kedai yang dah lama kami aim iaitu FABULOUS MOM Kuantan..but unfortunately Medela Swing takde stock masa tu dan dia pun tak tau bila akan restock that product..memang takde jodoh..

tiba2 adik tu tunjukkan kepada kami set rumble tuff..sy pun tengok2, on kan dia punya machine..test kat tapak tangan..tgk dia pye alat2..hmm terus jatuh hati..huhu..but in the same time sy try juga madela swing tp tak jatuh hati pun..hahaha..sy rasa saya lagi suka rumble tuff..ngee


antara kelebihan rumble tuff ni

  1. 3 in1 means boleh guna manual, electric and bateri.. 
  2. double pumping..so you ley pump 2 sekaligus..so jimat masa..cewah..lagi pun based on my reading bila you pump dua2 akan keluar susu..so kalo guna single pump agak sukar ya..hoho 
  3. ada timer which is,machine ni akan show berapa lama masa yang kita spend untuk pam..So dah tak payah nak sibuk2 tengok jam semasa proses mengepam..and you boleh budget masa..lagi2 kalo kat office.. 
  4. Kekuatan suction pump boleh dilaras ikut keselesaan anda..ada LCD view kat motor boleh laras 8 level suction.. 
  5. Boleh set memory rentak pumping yang serasi dengan kita.. 
  6. Boleh set alarm, so takde la terlupe nak pump..sampai mase dia akan remind..tapi yang ni saya pun belum cuba..hehe 
  7. Bile start nak pump, dia akan stimulate breast dulu selama 2 minit, then, baru mula pump..adik tu kata ala2 gaya baby mengisap, so dapat produce susu dengan lebih lancar.. 
  8. dari segi bunyi..ok tak bising..so sesuai je kalo nak guna kat office..lagipun bukan nak pump area public kan..hehehe..tp xla senyap sgt n sy rasa madela lagi kuat kot..kalo nak yang senyap mmg spectra is the best.. 
  9. dari segi saiz sama macam madela swing..berat 350g je..mudah,ringan dan senang tuk dibawa..letak lam handbag pun muat..orang sekarangkan suka pakai handbag besar2..
  10. 1 year warranty and pusat service dia kat Seri Kembangan..if you beli kat kedai boleh direct je hantar kedai nanti dia uruskan kalo da pape masalah..dan tarikh warranty dia ikut tarikh baby lahir.. 
  11. harganya murah..ini merupakan faktor yang penting..heee..RM 450 for the breast pump..tp saya amek yang package.. 
RM 475.00
  • breast pump 
  • jingle jungle ardent mom breast feed bag (ada 3 colour, black, violet n choc tp sy amik black sbb nak nmpk smart..husband siap guna buat hand carry time naik flight letak laptop time attend meeting..hehehe) 
  • jingle jungle ardent mom cooler bag 
  • jingle jungle storage bottle (6 bottles)
  • jingle jungle reusable ice pack (3 packs) 
  • dapat beli 3 nursing bra for only RM 50.00 and dapat buat VIP card so dapat 25% sale for each product yang you nak beli..so i think sgt la berbaloi..hee 
actually this breast pump is product from US dan baru test market kat Malaysia baru 2 3 thn ni..but now since dah mcm glamour ckit hrga pun da up..dlu bleh dapat RM 319 now paling murah pun area RM 399 ..unless kalo da sale or promotion dapat la dlm RM 349 tuk breast pump sahaja kalo you beli online la..sy tau ni pun sbb beli dlu baru survey online..hahaha..sbb tak penah dengar pun before ni this brand..tp bila test kat kedai terus jatuh hati..kami terus sambar je..hoho..suami isteri sama je..hihi..
ni rupa dia kalo nak jadikan manual dan dia da pelapik lembut sekali kat corong dan ada teat gan penutup..in case nak bg terus je minum guna botol tu..

so that's the story about my rumble tuff..semua dah cuci dan keringkann simpan dalam bekas yang kedap udara tuk menjamin kebersihannya..ready to use dah ni..tunggu masa je..chewah..heee..semoga niat murni sy n usaha murni husband (sbb husband yg bayar) nak full breast feed my baby tercapai..amin..kami siap beli fridge baru tuk muatkan stok susu..semangat..heee..sy harap istiqamah n tabah..sbb based on my reading..bf ni xla semudah yang difikirkan..kena kuat semangat juga..harap juga rezeki baby murah..spy dpt bnyk susu nti..hee

Sunday, February 24, 2013

38 weeks @ 2 weEks tO go..

Alhamdulillah, smooth sailing so far..just plus minus 2 weeks left to reach the destination..hopefully smooth sailing till the end of the journey..amin..heeee..How time flies and i'm already reach final stage through this pregnancy..Alhamdulillah everything is good and i hope it last till forever..

my E.D.D is on 8 March but i wish the baby comes out earlier than the date..since kami berdua da mcm excited nak jumpa our baby..boleh tak? hehhe..moreover, based on my reading around 75% of baby comes out earlier than E.D.D..so i assumed my baby also termasuk dalam 75% ni..ngee


yesterday we went to Kuatan Medical Centre for last check up before i'm deliver next two weeks..kirany next visit to KMC tuk bersalin la..hohoho..my little sunshine already 2.9 kgs..so i guess mesti weight dia will reach 3.0 kgs ++time deliver nanti..erk jangan la besar sgt, scary lak saya rasa..huhu


btw..sy da start cuti this week..Alhamdulillah..I have been swamped with work for the past few weeks, especially during Bai'ah..my school tercalon so mmg byk kerja..than continue with KSRR, latihan sukan, smart english n etc, other work responsibilities and not to mention last minute works which suddenly needs my attention or people ask me to do it..that's why i decide to take leave 2 weeks early..so i can rest with peace at home..chewah (lgpun dah diberi kemudahan oleh kerajaan tuk amik cuti 2 weeks early dr tarikh E.D.D..amek aje la kan..hoho) my confinement leave is quite long since bersambung terus dengan mid-term semester break..fuhh memang heaven saya rasa..tu namany rezeki anak..heeee =) 


ok need to stop here since baru ja dapat call from school suro sy update something..xpela kena buat kerja pun asalkan stay at home..hehehe..tak larat dah saya nak bawak perut ni naik turun tangga =p 





p/s - nanti saya story pasal my baby stuffs ya..heee


Friday, February 1, 2013

rEViEw sEt bErpAntAng piLiHan sAya..

hmm da masuk bulan dua da pun..dan kandungan saya da nak masuk 35 weeks..Overall boleh katekan dah settle especially brg2 baby..brg ibu plak da 90% kot settle..hehe..tinggal nak beli nursing wear je lg..

ok tuk set berpantang ni..memang pening la nak pilih..since byk sgt pilihan kot..kalo bace mcm semua bgs..tp bg saya lah tips nak pilih set berpantang ni mestilah pilih dengan apa yang kita nak dan sesuai dengan diri kita..

maksud saya, mcm sy fokus sy 3 tuk set berpantang ni..pertama boleh bantu melawas n menurunkan balik berat badan..well al maklum sajalah bila da pregnant ni..i gain almost 10 kgs..huhu..melawas pun penting sebab kalo sembelit time pantang memang tragis la kan, based on my reading la..well ni my first experience nak bersalin..hehehe..fokus yang yg kedua sy milk booster since sy rancang nak fuil breastfeed my baby nanti..yang ketiga mudah dan senang nak guna since sy ni pemalas ckit orangnya..hehehe

so selepas review byk2 produk di pasaran saya decide tuk beli loose item sahaja, tak perlu la nak beli satu set, if beli satu set pun tapi tak pakai semua cm membazir lak rasany..tapi antara set yg saya boleh suggest tuk satu set ialah amway and tanamera..both set are good since both set sgt la lengkap trmsuk ada bengkung skali..

setelah difikir2 dan buat research sy beli loose item jela from 3 different set..tanamera, Nona Roguy and Shaklee..and the items are


  1. Virgin Coconut Oil Tanamera 
  2. Brown Formulation Body SoapTanamera
  3. Phytonatal NR
  4. Krim Barut NR
  5. Minyak Herbanika NR
  6. Trial Set breastfeed Shaklee - Alfafa 90 biji, Vitamin C 90 biji, Vita-lea 30 biji, B-complex 30 biji dan saya tambah Zinc 40 biji
  7. Set mandian herba TYT
  8. Body care bengkung
so total semua sekali RM 400.00..huhu..mmg agak mahal bila beli loose item tp at least semua brg tu yang saya nak dan saya mmg akan pakai..mula2 nak beli set amway je since dia pye hrga just RM 280.00 tp sy xminat nak pakai pilis segala bagai tu..same goes to NR sbb tu sy beli loose item je..

Saya da pakai VCO n brown soap Tanamera kiranya both items ni saya guna before bersalin la..dan bagi saya sgt best used both of this items..body soap dia sgt best..tp dia agak bau herba n my husband tak suka bau dia..hehehe..tp awal2 je bau dia kuat..lama2 ok la..for VCO sy minum satu sudu sehari dengan harapan supaya mudah tuk bersalin nanti..total cost tuk 2 barang ni termasuk postage RM 70.00 sy beli kat http://www.facebook.com/yaya.tanamera..tp agak mahal la postage dia..next time sy nak cuba cari kiosk dia jela n beli direct je kt kiosk.. sbb hrga minyak tu RM 34 n for the soap RM 15 je sbnrnya.. 


For loose item NR sy beli gan kak engku, ni link blog dia http://bidanbersalin.blogspot.com/ ..akak ni sgt la baik n berpengetahuan..kta bleh tye mcm2 n dia akan jwb wlpn mgkn lmbt sikit sbb dia mmg bidan..total 3 items are RM 203.00 sy mtk discount jd RM 200.00..hehe..and free postage..sy pilih krim barut instead of herbanika barut sbb saya rasa lagi senang nak sapu sbb dia dlm btk gel..krim ni dipakai tuk masa pakai bengkung before that sapu minyak herbanika dlu..tujuan utama dia tuk kempiskan perut..heee..phytonatal lak tuk melawas n membantu turunkan berat badan..myk plak tuk guna berurut n letakkan pada pad tu membantu sembuhkan luka..actually byk lagi kegunaan 3 items ni saya just write the major function since major function tu la target saya =) 
RM 100
RM 45
RM 58 tp discount RM 3 so jd RM 55.00 je tp packaging sayanye lain sikit bentuk dia
=)

next trial set shaklee breastfeed, alfafa, vitamin C, vita-lea n B-complex..total dia RM 80 tp sy beli skali gan herba mandian TYT RM 8 so ada balance RM 12 sbb sy bank in RM 100..all items are free postage..so sy tambah zinc 40 tablets.. sy beli kat blog ni http://kisahqaseh.blogspot.com/ ..sis ni pun baik..dia share byk info gan sy tentang berpantang ni..set ni of course la major function dia for milk booster..
packaging dia cmni la sbb trail set..tp for vitamin C i got 1 bottle..
xley tunjuk gmbr sebenar sbb update guna laptop hubby, xd bluetooth..so xley nak bluetooth pics barang2 berpantang saya ni..huhu

mandian set bersalin TYT - RM 8.00 berfungsi untuk meningkatkan edaran darah, menghilangkan 'angin badan' dan mengukuhkan otot dan sendi..saya beli satu set je dalam tu ada 2 uncang bleh la tahan tuk 3 hari..saya beli satu set je since sy pantang 2 minggu rumah mak..n smbg pantang rmh sendiri, mak mertua yg jaga..so dua2 mak kata diaorg bleh cari bahan2 tuk mandi..so saya ok jela..heee

and the last one bengkung body care..saya survey2 semua orang offer about RM 30 and above exclude postage..tapi sayabeli ada kat akak ni tp alamat blog dia saya lupa plak..ada kat laptop saya..dia offer RM 25 include postage just RM 30.00..saya da cuba pakai..its quite easy wlpn panjang sbb dia pakai cm tali kasut tu..heee
cmni la rupa kotak dan bengkung dia..hehe..btw bengkung ni da saiz..mula2 nak amik saiz M tp tkt kcik saya amik saiz L..panjang la ckit tp xpe bleh suro mak alter je..hehehe

so ni la semua barang persediaan berpantang saya..hopefully saya bersalin secara normal agar dpt berpantang dengan sempurna dan tak hangat2 tahi ayam je time berpantang nanti..huhu..lagi satu harap dapat get back my ideal weight 47@48 kg..dalam 13 kg juga kena lost weight ni..since my latest weight is 61 kg..huhu..n juga berharap dapat breastfeed baby dengan jayany..semoga Allah permudahkan segalanya =) next entry saya akan share tentang breast pump yang saya pilih ya..have a nice weekend everyone =)