Sunday, July 31, 2011


simplynorule:(via thisisforallah)

(via akieycookie, thisisforallah)

Alhamdulillah we still breathe and have chance to meet Ramadhan again..
hope this Ramadhan bring us full of blessing and happiness..
Wish all of a you a very happy Ramadhan Al-Mubarak 

and i want share something here..Marriage is based on knowledge not looks, practice not preaching, forgiveness not anger, spiritual love not lust and compromise..One should look for a person who has

1) love for Allah (swt) and his messenger 
2) has knowledge of the deen(religion) and can act upon its teachings 
3) can control his/her anger  
4) should be willing to compromise

p/s - i think he is the good one for me n for my religion.. God bless us..amin..

dOt..doT..dot tIme..

yihaaaaa..erk, Assalamualaikum..kawan2 di luar sana hari ni chef yana (perghhh terus tukar title cikgu jadi chef..hohoho) akan berkongsi rahsia bagaimana nak hasilkan apam polkadot yang berjaya..hahah..

mungkin anda di luar2 sana tidaklah teruja tetapi orang2 seperti saya yang mempunyai impian nak bukak bakery plus tiada kemahiran yang tinggi dalam bidang masakan ini merupakan kejayaan besar dan merupakan langkah pertama untuk menjadi taukeh apam polkadot yang berjaya di Malaysia (ok saya ckp awal2 ni impian saya je, tp mane lau tau kot2 da rezeki, Allah makbulkan impian saya..eee)

ala ckp byk plak saya ni..resepinya mane? sila sediakan pen dan kertas sekarang..sekiranya malas..anda boleh buka je Microsoft word..just copy and paste saje n print..

  1. 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
  2. 275 gm tepung gandum
  3. 220 gm gula halus (kalo tidak menghidap kencing manis..tp kalo agak2 muka da sweet, anda boleh kurangkan kuantiti gula ini okey..tp sy suggest 150-170 gm sahaja..just nice kata org putih)
  4. 150 ml susu segar@susu cair (separuh or 3/4 tin la lebih kurang)
  5. 3 sudu teh baking powder
  6. 1 sudu kecil ovalette (boleh je kalo tak nak letak..tapi sy prefer anda2 letak tuk buat struktur apam tu lembut..ovalette ni warna kuning..boleh gak letak time buat kek)
  7. filling-blueberry atau apa2 ikut citarasa ( saya letak jem blueberry..tapi saya suggest baik beli filling yang cair skit yang da siap dibungkus dlm kit tu..more better)
  8. pewarna ikut pilihan hati anda
Cara-cara

  1. masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang..
  2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan.. 
  3. masukkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja..kalo da piping bag lagi bagus..kalo takde..pakai sudu pun boleh ba..
  4. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan kalo pakai jem..kalo dah memang beli filling cair tu just tebuk je plastik..mudah, cepat dan efektif..
  5. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh..
  6. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak

pesanan daripada insan yang makan garam dulu..aiseh maksud saya yang dah berpengalaman buat..penting ni pesanan saya ni..
  1. mangkuk kertas tu just beli yang biasa2 tu je..jgn beli mangkuk kertas cantik2 mcm nak buat muffin tu..nanti jadi mcm kes saya..terlampau banyak adunan plak..so apam jadi besar..huhu..sebab dia tinggi..
  2. saya tak tahu cane nak wat dot2 nampak cantik dan kemas..huhuhu..jgn letak pekat sangat..nanti rasa cat dan tak cantik..letak manja2 je..
  3. kalo pakai resepi ni, dan guna paper cup biasa akan dapat menghasilkan + - 50 biji tapi sbb saya guna paper cup ala2 muffin sebab nak cantik konon dapat 37 biji je..huhu

sepatut hasilnya begini
tapi saya punya jadi
dah macam berkulat je..hahah
sbb tu sy cakap dot dia tu letak manja2 je dan sila guna paper cup biasa2 je..
kalo tak cmni lah hasilnya..
hmmm tapi pa ley buat apam sudah masak tak boleh diubah lagi
next time la saya buat improvement..
itu pun kalo saya buat lagi la..hehehe

SELAMAT MENCUBA!
semoga berjaya 

p/s - paper cup saya cantik..pink belang2..eee..esok saya nak suro BS saya cuba..tak kira dia mesti makan juga 4 biji..queen control..hahaha

Saturday, July 30, 2011

kArIbU!

saya tidak mengenalinya secara realiti tetapi secara maya..dan dia tidak pernah tahu saban malam saya akan menjenguh tumblr miliknya..saya suka bace tentang kehidupan dirinya..hari ini dia ke kenya dari London..oh dia malaysian and younger than me..


Karibu!
Thats how the kenyans say ‘Welcome!’..Let me report that Kenya has cold season, there’s field full of zebras next to the airport and the people here are very warm..So warm that it blankets you from the chilly night and tiring flight..

dan saya sangat2 la impress part there’s field full of zebras next to the airport..dan saya mula berimaginasi bagaimana pemandangan bila flight turun di sebelah padang yang penuh dengan kuda belang..how sweet and awesome..indahnya ciptaan Allah S.W.T =)

 
so lets visit Kenya..heeee

p/s - malam ni tak berapa bagus n produktif..setiap inci benda yang saya buat tidak kena dan salah..ok tidolah kalo begitu..

nEvEr ChaNgE..











































rindu zaman belajar
rindu kawan-kawan yang awesome
rindu kalian semua 
tetapi 
masa tak pernah berhenti dan terus berlalu
masa lalu tetap akan meninggalkan kita
masing-masing sudah mempunyai kehidupan masing-masing
perlu bersedia untuk menghadapi
walaupun kehidupan baru ini mungkin tidak semanis dahulu
semoga kalian bersedia, tabah n bahagia menghadapi kehidupan baru
God bless all of you
miss all of you so bad


harus gembira dan bersedia menghadapi fasa kehidupan baru
=(

Thursday, July 28, 2011

bIsKuT TigEr bEsT!

kadang-kadang kelemahan terbesar saya..saya tak pandai menipu or cover kalo saya tak senang atau tak suka akan sesuatu perkara..tapi dalam masa yang sama saya cuba untuk timbal balik perkara tu..kalo pun tak senang di mata org lain at least senang di mata dan hati saya..maksudny sedapkan hati sendiri atau pujuk hati sendiri la..


macam malam ni ada dua benda yang buat saya terkilan..satu perkara tu saya malas nak ulas..sebab kalo saya ulas hanya makan hati saya sendiri..jadi saya buat2 tak peduli jela walaupun jauh di sudut hati, saya peduli sebenarnya..huhuhu...


yang kedua yang buat saya terkilan MALAYSIA kalah..sob..sob..sob..sakit dada saya tahan sebak..sedih tau..sy tak tahulah saya ni yang memang emo atau normal sebenarnya..tp bila berhadapan gan perlawanan2 besar sebegini saya memang bersemangat menyokong..dan agak terganggu emosi bila kalah..sedih saya rasa..tapi lau menang nak nangis gak..nangis bangga..hohoho..tapi saya tak marah..sebab mereka dah berusaha..kalo saya jadi player Malaysia mungkin saya lagi kecewa..jadi saya tetap bangga..sekurang2nya kita kalah sebelum berjuang..


ok saya takde mood..saya rasa takde guna lagi saya bersengkang mata..baik saya pergi tido..saya selalu rasa tido terapi terbaik untuk baiki mood saya..dengan harapan bila saya bangun esok saya telah lupa kekecewaan semalam..supaya saya kembali natural dengan alam sekeliling saya..


ya saya kecewa dan memang kecewa but before off to bed proudly to say that HARIMAU MALAYA tetap n sentiasa di hati..once love forever love..


kita hanya merancang, tuhan yang menentukan..inilah yang  saya selalu ingatkan diri saya..bila saya excited dengan apa yang saya rancang or saya suka..supaya saya bersedia if it not turn out the way it suppose to be..yup i'm grown woman not a girl.. =)



okay..never..heee
forgive but not forget..yup its me..


Love! Love! Love!

p/s - To be honest, I wish for a sign everyday, for a light to show me the way, a little sign at least so that i know what im doing is right..But sometime i guess it doesnt work that way, so i'll rest for a while..take a deep breathe and think..dan saya suka tgk this blog saya rasa perkahwinan mereka comel dan perfect..eeee =)

Wednesday, July 27, 2011

oWh ExHauStEd..

okay i'm suppose off to bed right this moment..owh i already did it just now and already sent good night wishes..but dont know why suddenly i woke up and turn on the laptop and do blog walking..weird but true..



it heals everything..absolutely true..its heal everything..

plus minus 4@5 months to go..
cute but weird..and i'm not going to wear it even its free..huhuhu
sweet..maybe..erk..not really

Before you badmouth your ex..

Remember: You loved that person once. Once upon a time, you saw something good in him/her..

ya i know..hmm..just useless to talk about it..past is past..
=)



Weekend project: falling hearts (Taken with instagram)
i heart you love 
=)
here with you 
=)
“The real things haven’t changed. It is still best to be honest and truthful; to make the most of what we have; to be happy with simple pleasures; and have courage when things go wrong.” Laura Ingalls Wilder
halfprincesshalfgoddess:

halfprincesshalfgoddess:

(via itgirlygirl)

(via anditslove)
but sometime i'm still crying for the yadayada reasons..hehe..
when i was a kid i have a dream to wear this gown on my wedding day
 but when the time come..erk..
i realise, it just a dream and always be a dream.. 
=)
cool..yeahh very cool 
ya..i have experienced it before, but its ok just believe there’s always something that much better awaiting in future..
i go to school everyday..heee
i dont think so..if i forgive someone its doesnt mean i still want them in my life 
and 
the reality is i'm not easily to forgive someone..huhu..oh no good =p 
I know i know!haha
but sometime i'm failed..
i dont know how to be nice to people i don't like..
i'm prefer just to ignore them and pretend that we never know each other..
wow..yes you can yana..you can!!! yeaahh..1 month left T_T

p/s - berpisah bukan bermakna jauh..bersama tidak semestinya dekat..selamat malam bulan dan bintang =) May this, be just the beginning of a day filled with happy memories, wonderful moments and shining dreams..