Monday, March 25, 2013

kuRus & fLaT tUmMy

hmm entry ni bukan lah nak menghentam ke apa..cuma rasa pelik setiap kali saya google nak cari tips untuk kurus, kempiskan perut or yang sewaktu dengannya mesti keluar blog cara nak kurus atau kempiskan perut ialah guna PB..

okay find mugkin betul la kan..yang buat saya rasa pelik ialah kalo betul PB bleh buat kita kurus n dapat flat tummy tapi kenapa pengedar@dealer yang jual PB tu mostly xd pun yang lansing badan diaorang..most of them boleh dikategorikan sebagai berisi malah mungkin lagi berisi daripada saya..so mcm mane la sy nak yakin gan product tu..

kalo kita beli sesuatu mestilah kita nak lihat dan dapat hasilnya..lagi2 kalo melibatkan pelaburan wang besar..well as we know, standard price for PB of course RM 1000 +++ kan..kalo setakat RM 50 gtu tak la rasa canggung sgt kalo tak berhasil..tp bila xd bukti mmg susah  sikit..mmg la da testi yang diaorg attach sekali tp yang saya heran kenapa tak diaorg sendiri yang buktikan ya..

saya tahu lah yang function PB ni tak terhad kepada kurus n flat tummy je..dia pn boleh tuk baiki postur badan n etc..but since dia selalu highlight n kaitkkan dengan flat tummy dan kurus..tu ygsy pelik..

bg pandangan saya lah..kalo pakai PB, mksd sy masa tgh pakai mmg la akan dapat perut yang flat..tp bila buka PB tu sama juga akan flabby juga skit2..kalo pakai bengkung pun bleh dpt flat tummy..mksd sy masa pakai tu..kalo dah bukak balik mmg la tak berapa flat..kecuali kalo dipakai secara berterusan..sekadar pandangan dan luahan..pape pun sape yang dah da PB selamat berPB dan kepada yang belum mampu milik ni saya nak share satu tips cara mengempiskan perut..elok diamalkan terutama semasa dalam pantang ni..

1. Memula, anda sediakan bahan-bahan yang diperlukan iaitu kapur sirih (kapur makan), sedikit minyak kayu putih dan sedikit perahan limau nipis.

2. Kemudian, gaulkan ketiga-tiga bahan tersebut hingga rata.

3. Seterusnya, sapukan bahan tadi ke seluruh kawasan perut dan pinggang sampai rata.

4. Setelah ia kering, ikat bahagian perut dan pinggang dengan rapi menggunakan kain lampin bayi dan pakailah bengkung..

selamat mencuba =)

Sunday, March 24, 2013

taKe nOte..

Loving you is soo easy because you are sooo cute!!

moment captured :
hana's first day 
hana's first night at home 
hana's first time wearing pink 
hana's first attempt open her eyes widely 
 
hana's first day bald 
hana's first experience rocking!!!
 
hana's first experience sleep as mermaid
hana's first picture posing with ayah (her eyes widely open)
hana's first sleeping style 

few updates 
  • craving for roti canai telur bawang, otak-otak, pisang goreng and cool blog ice-blended 
  • got gold necklace..present from my husband after successfully delivered Hana Zulaikha! ngeee..
  • my current weight is 54kg..huh!! 
  • my Hana Chan turn 1 month next week..
  • very eager to do house keeping..
  • cant wait to go shopping.. 
  • very lazy to wear bengkung and socks..weather really not friendly lately..so hot..
  • wish to have a flat tummy as sson as possible..hohoho
  • porridge is the best meal so far for me during confinement.. 
  • i miss the moment staying at Mandarin Oriental Hotel, KL..hahaha..weird feeling..
  • cant wait to have Samsung Galaxy Note 2..wut..wut.. thanx to my sayang..heee

hANa cHaN..

nak update blog tapi malas..huhu..nantilah update ya..peace..so far life good je..heee..


muka hana kalo tido macam sin chan sbb pipi da kembung..hehehe
so my husband call his daughter as Hana Chan..hehe
3.5 kg already 
=) 

Saturday, March 16, 2013

Thursday, March 14, 2013

pEngALAmaN beRsaLIn..

hmm hari ni merupakan hari kesebelas berpantang..meaning to say that..baby sy dah berusia 11 hari..sebenarnya banyak gila waktu lapang..yela berpantanglah katakan..tp sy malas la plak nak update blog..

ok pengalaman bersalin saya..agak panjang perjalanannya..aiseh

4 Mac 2013 4 hari sebelum tarikh E.D.D

12.00 am -  saya start dengan kerap buang air kecil..saya pelik..jap2 nak kencing je..sy da rasa lain mcm..tp org kate normal kalo dkt2 due rasa nak kencing sbb kepala baby dah kat bwh tekan saluran pundi kencing..

1.00 am - makin kronik and worst tahap pembuangan air kecil saya..hoho..

1.30 am - saya rasa nak duk dlm bilik air je..haha..sy decide nak tido kat dpn tv je sbb tak larat nak ulang alik ke toilet..n my husband pun kcian tgk sy dia pun ikut skali tido dpn tv smbil goole through BB tanda2 kubra nak bersalin..tp sy skt pinggang la plak kalo tak tido atas tilam tebal..so sy decide nak pakai pad je n tido kat bilik..hehehe..

2.30 am- sy alarm hp sy sbb bgn nak tkr pad..tp actually spnjg 1 hour tu sy mmg xley tido sbb contraction da berlaku..sbb ni first time sy tak tau tu sbnrnya contraction yg sy duk bace selama ni..haha..sy ke toilet..ada cecair pekat bukan air kecil yang saya sangka..cecair tu wrna jernih plus cmpr drh skit..tp you tak kan ley spot darah tu sbb sikit sgt2..dan cecair tu melekit..

3.00 am - saya kejut husband saya bgtau..dia pujuk sy tuk tido and cakap kami akan ke hospital esk..sy cuba bertahan sbb contraction makin kerap..sy rasa sakit dengan kerap..apa lagi menangis lah daku di sisi suami..ahaha..husband yg tgk sy da nangis terus kelam kabut..hehe..dia pun pujuk saya jap n decide nak g Kuantan Medical Centre time tu gak..tp sy plak yang berbelah bagi..tp husband ckp takpe la yang, biar salah pergi jangan tak sempat pergi..ak pun bersiap, pakai jubah je sennag..husband grab n packing hand carry items..kami pun pergi ke KMC time tu gak..

4.30 am - smpi kat KMC labor room penuh la plak..ramai org bersalin pagi tu..about 20 minutes juga kena tunggu before nurse tu bawak ak pergi ke wad bersalin.. best nurse bwk ak guna wheel chair kira merasa juga la kan naik wheel chair..hehehe..bila da smpi bilik apa ntah..not labor room la..bidan check jalan da buka 4 cm..patut la ak skt sgt..jalan dh buka rupannya..tp mase ni ak tenang je lagi bleh lagi ckap, senyum n ketawa..

6.00 am - mak ayah aku sampai..ak relax2 je lagi time ni..masuk waktu subuh husband g solat..ak duk rehat atas bed..masa ni contraction dtg n pergi..tp so far ak bleh bertahan..husband datang ckp dia nak turun beli makanan tuk ak..niat suami supaya ak ada tenaga tuk berjuang nanti since ak last makan sblm maghrib td..husband beli pisang, waffle, energy bar n air kotak milo..ak pn makan la skit..tp tiba2 ak rase nak muntah..ak pun muntah dengan banyaknya..hohoho

7.00 am - pindah ke labor room..mase ni ley tahan lagi rasa sakit..husband sentiasa ada bersama sepanjang ak sakit..sepanjang ak kat labor room ak muntah 4 kali..so total 5 kali aku muntah..boleh katakan smpi habis tenaga aku..huhu..rasa sakit memang makin menyinga..ak dh tak tahu nak buat pa..bace ayat kursi, selawat n bebarapa doa yang ak boleh ingat..kdg2 aku peluk suami aku ckp sayang, tolong saya yang, saya sakit..hahaha..suami aku mase tu mmg duk urut mane yang dia boleh..kcian suami aku, mase tu muka dia kcian gila..dh berair2 mata dia..kdg2 aku doa ckp Ya Allah tolonglah Ya Allah kurangkanlah sakit aku ni..mmg skt wei..skt sgt..tu je ak mampu ckp..

11.30 am - owh mase ni jalan dah buka 7cm..mmg time ni skt memuncak..ak mcm xmampu nak berkata apa2 dah..ak berguling2 kiri kanan kiri kanan..xlay nak landing dah rasa..11.45 buka jalan dah buka 10 cm ak da start meneran tp doktor lom datang..pastu a few minutes later doctor datang..

12.00 pm - time ni memang struggle sgt2 lah..skt pun ak xdapat nak ckp..mcm ak tulis sblm ni bila sakit masih ingat cara meneran yang aku baca tapi masalahnya susah juga nak aplikasi sbb time tu ko dah sakit sgt dah..lama juga aku teran, plus minus 45 minutes kot..smpi doktor yang lemah lembut terus bertukar karakter jadi tegas..nurse pn dah tinggi suara skit..dia ckp..yana fokus yana fokus baby..kesian baby..husband kat tepi tak putus2 bagi semangat..bantu angkat badan aku...

12.45 pm - ak dengan tiada tenaga sebab dah 5 kali muntah cuba juga la..ak dah nak give up da time tu..Alhamdulillah usaha terakhir aku berjaya..bahu baby keluar dan doktor tarik keluar baby aku..ni husband ak yang cite la..ak mane nampak..dah la sakit time tu..tp i tell you la once nurse tunjuk baby tu depan mata ko..memang perrgghhh hilang dah semua sakit2 aku tadi..heee

begitulah cerita aku di labor room..nanti aku cite lagi pengalaman berpantang yang bagi aku sangat la bosan..sebab makan tido rehat..makan tido rehat..aishhh..

kalo nak bace pengalaman bersalin version husband aku pergilah terjah blog dia nuansa - ajam k bye..


si kecil hana zulaikha 

Thursday, March 7, 2013

Hana Zulaikha binti Muhazam Shah

Assalamualaikum..Alhamdulillah saya telah berjaya bersalin..hehehe..boleh ke tulis cmni..pape jela..yang penting my baby da selamat lahir ke dunia ini pada 04 Mac 2013 jam 12.25 pm..seberat 2.79kg di Kuantan Medical Centre.. bersalin awal 4 hari dari tarikh due..sebab E.D.D saya esok..heee..ok lain kali cerita lagi..hehehe..

Photo: Doakan kesejahteraan sy, tq !

anak ayah dan ibu..tapi macam banyak anak ayah je..hehe..
tak kisahlah yang penting sihat sempurna n sayang sokmo!!!

semoga Hana Zulaikha menjadi anak yang solehah,
 hamba yang patuh kepada suruhan Allah dan berjaya di dunia dan di akhirat..amin