Monday, January 30, 2012

daH ada Suami DaH saYa..

di kala saya on facebook sebenarnya nak download buku laporan 1M1S olahraga yang cikgu sekolah saya sent since hari ni saya tidak ke sekolah kerana menghadiri taklimat SPR sebagai pegawai bertugas utk PRU 13 nanti mungkin bulan 3..saya punya firasat la..hehehe 


saya ternampak ini 


Anda pernah buat salah satunya masa kecil:

1. Buka kipas meja, cakap depan kipas nak dengar suara bertukar.
2. Naik kereta, tengok bulan & ingat bulan ikut kita.
3. Naik basikal,boleh lepas tangan dari 'handle', rasa hebat.
4. Masa sekolah, ada orang bagi milo free, lepas ambil sekali, menyamar jadi orang lain, beratur ambil air lagi.
5. Lukis burung guna huruf 'v'.
6. Lukis matahari di penjuru atas kertas lukisan dan antara bukit.
7. Masa kecil, fikir bentuk hati yang sebenar macam ni --> ♥
8. Tutup peti ais dengan perlahan, sebab nak tengok bila lampu dia mati.

Betul tak? Betul tak? :P


this is so real..ya saya memang buat semua ini sewaktu saya kecil2 dulu..how sweet kan bila ingat balik..and time flies really fast..saya rasa baru lagi saya melalui kehidupan kanak-kanak, kini saya sudah mempunyai suami..saya da melalui dunia kanak-kanak, remaja dan kini saya sudah dewasa..
cinta saya
dan saya dapat picture ni dr blogger famous Irine Nadia Marcello 
sebagai seorang anak dan isteri atau lebih tepat muslimah..saya tersentuh bila bace apa yang ditulis..

secara nyatanya saya sedar siapa diri saya zahir dan batinnnya..saya bukanlah muslimah yang baik..tetapi jauh di sudut hati saya, saya mempunyai impian untuk menjadi anak yang baik kepada mak ayah n mentua saya..isteri yang baik untuk suami saya dan ibu yang sempurna untuk bakal anak-anak saya nanti dan semestinya hamba yang taat pada pencipta-Nya..tetapi bukan mudah nak berubah jadi orang baik..banyak dugaan dan godaan..tetapi saya berdoa semoga hidayah sampai kepada saya dan saya dapat menjadi muslimah yang baik..sekiramya anda2 membaca nukilan saya ini..doakan untuk saya ya..terima kasih =) 

p/s - mati apabila ia datang menjemput tidak akan terawal atau terlambat walaupun sesaat..semoga redha Allah sentiasa bersama kita..amin..

Wednesday, January 25, 2012

2 MinGgu meRaI cInta..

busy? oh tak la busy sgt actually..heee..tp buat2 busy..huhu..ok tadi saya dah smgt upload gambar2 garden wedding..sy suka tempat tu da kolam ikan n etc..sayakan pernah berangan nak garden wedding..so mmg berangan sajalah since saya da kawen tema house wedding..hahaha..tp malang tidak berbau..tuah ayam nampak di kaki tuah manusia internet sabotage..putus tiba2 maka kurang daripada sekelip mata all the pics gone..huhuhu..

ni la pengantin itu
arabic theme but garden wedding 
simple but nice 
=)
the cake
dan ini my cousin's weeding at Masjid At-Taqwa TTDI
anis n acid 
tahniah!!!!
dan saya yang buat2 sibuk..hee..saya pergi gan my dear..tp gambar my dear tak kuar plak..my dear jd mc hari ni..saya jadi ajk cendera hati..heee

okeh itu saje..saya nak tido..esok saya sekolah..heee
=)
dan pengantin separuh lama..hahaha..oh lelaki itu sungguh istimewa
=)
p/s - dan sebenarnya saya rindu suami saya..huhuhu

Thursday, January 19, 2012

saYa suka! saYa SuKa!

ok dah nak raya Cina..ok its not my issue at all..my issue is holiday!!!!!!!!!!! yeahh esok balik Tanjung Karang gan husband..my parent pun ikut sekali sbb nanti Sabtu my cousin, Anis getting married..ok welcome to the club..hmm dah 2 minggu da attend majlis orang kahwin je time weekend..sya suka! saya suka! dan 2 minggu ni sangat busy kat sekolah..setiap hari smpi rumah dkt jam 4..prepare tu new deal@baiah..apa mende tu..koorg google la sendiri..tp kalo ko drpd golongan pendidik maeti tahu..ni bawah sub NKRA Pendidikan tau..dasar keajaan..memang bosan sehingga mau pengsan duk buat fail..tapi bila keje da selasai sgt satisfied..teheee..ok mls nak ckp banyak..nti da masa sy update gmbr org kawen..hehehe.. bye semoga ketemu lagi di lain waktu..oh jap, ajar Year 1 n Year 2 sungguh awesome kerana mereka sungguh comel!!!!!!!! saya suka! saya suka! (baca guna nada watak budak cina comel dalam Upin Ipin k!)


p/s - Life good, moving forward..i want a baby..hahaha..well normal la kan..da kawen  =p 

Friday, January 6, 2012

oRgaNisaSi..

aku ada masalah peribadi..masalah peribadi aku ialah di mana bila hari minggu aku memang malas nak buat kerja 2 sekolah aku..walaupun aku ada masa..huh..memang ini peribadi..hohoho..cepat yana cepat siapkan kerja anda!!!!!!!!!!!!!!!!


mEmbUka PeKunG di dAda..

dalam mendalami ilmu, kita perlu banyak merujuk..dan sebaik2 mencari ilmu biarlah berguru..tak digalakkan kita mendalami ilmu secara seorang diri terutama berkaitan agama..dikhuatiri tafsiran yang kita buat nanti bercanggah dengan yang sebenar..inilah kata2 n pesanan yang aku ingat..tp aku lupa siapa yang memberi pesanan ini..mungkin ustazah mungkin juga cikgu sekolah..


aku bukanlah nak ulas tapi nak share sesuatu yang aku jumpa..



Salam
Bila nak berhukum, mestilah berpandukan Al-Quran dan Hadis serta ijma’ Ulama!
Ramai yang salah faham isu aib yang sebenarnya. Dari sudut maksud, aib dapat dilihat suatu perbuatan/ maksiat yang dilakukan oleh seseorang tanpa melakukannya secara terang-terangan(secara sembunyi2).Apabila seseorang itu ternampak keaiban yang dilakukan pelakunya secara sembunyi , HARAM hukumnya untuk mereka menyebarkan kepada orang lain!
Rasulullah sallallahu ’alaihi wasallam bersabda yang bermaksud
“Wahai sekalian manusia yang beriman dengan lidahnya, (namun) belum masuk iman ke dalam hatinya. Janganlah engkau sekalian mengumpat orang-orang Islam dan jangan membuka aib mereka, (kerana) sesungguhnya orang yang membuka aib saudaranya yang muslim, maka Allah akan membuka aibnya. Dan siapa yang aibnya dibuka Allah, maka Dia akan membukanya sekalipun di dalam rumahnya.” (Hadis riwayat Muslim, Abu Daud dan at-Tirmidzi)
Namun, jika pelakunya melakukan maksiat secara terang-terangan dan mempromosikan perbuatan maksiatnya walaupun aibnya telah ditutup oleh Allah (bercerita dengan rakan2 lain,post melalui fb dll), ini tidak lagi termasuk dalam menjaga aib. Pelakunya berbangga dengan maksiat yang dilakukannya dan perbuatannya tersebut dapat mendorong orang lain untuk melakukan perbuatan yang sama.
Rasulullah sallallahu ’alaihi wasallam bersabda yang bermaksud
“Semua umatku selamat kecuali orang yang terang-terangan melakukan dosa. Dan termasuk terang-terangan itu adalah seorang yang melakukan dosa di waktu malam gelap mendadak pagi-pagi diceritakan kepada orang lain. Padahal semalam Allah telah menutupi dosanya itu tetapi setelah paginya dia membuka apa yang Allah tutup itu.”(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)
Bahkan WAJIB bagi seseorang muslim itu membenci perbuatan maksiat yang dilakukan secara terang-terangan melalui kuasa,lidah dan hati dan membenci dengan hati adalah selemah-lemah iman.
Jika membenci dengan hati adalah selemah-lemah iman, bagaimana pula keadaan iman :
orang yang sedang melakukan maksiat tersebut ?
orang yang membela perbuatan maksiat tersebut ?
Fikir-fikirkanlah !




hmm..spt aku ckp tadi, ak bukan nak ulas cuma nak share.. sbb aku pun cetek ilmu agama..bab hukum ni..bukan suatu yang boleh dibuat main2..apa2 pun Semoga Allah sentiasa melindungi dan memberkati perjalanan penghidupan kita..Semoga Allah juga mengampuni kita..Tiada sesiapa di dunia ini yang tidak melakukan dosa.Semoga kita sentiasa berbahagia hendaknya..dan semoga menjadi seorang hamba yang lebih baik..Amin..

Monday, January 2, 2012

tErcUcuK duRi..

Kelam malam sepi melamar kerinduan
Tak terpadam ingatanku terhadapmu
Dan pada siapa harus ku adukan
Resah ini kian menghimpit perasaan

Dan seandainya kasihmu mekar bagai dulu
Pasti tidak aku terbelenggu begini
Bukan salah aku retak semua ini
Berpunca darimu bertikam lidah
Lalu punah

Tak dapat ku bayangkan
Tuturmu bagai sembilu
Mencakar hati ini
Tanpa simpati di hati
Ingin rasanya
Ku laungkan rasa kecewa

Kekasih lupakan sejarah
Cinta kita baja dulu
Di manakah kau campakkan
Cintaku yang pernah kau sanjungi
Oh mengapa
Semua ini berlaku
Sedangkan aku sedikit pun tak pernah curang
Terhadapmu
layan lagu ni smbl buat RPT..zassssssssssss

Sunday, January 1, 2012

01.01.2012

Happy 2012 :)
happy 2012

p/s - 2011 dapat suami 2012 dapat apa plak ek..eee =)