Wednesday, September 30, 2009

mAke iT sIMplE yEt mEaniNGfuL..


terlalu banyak keinginan dan kehendak saya pada hari ini..dan semuanya itu hanya membawa saya kepada kekecewaan..dan saya merasakan dalam kehidupan adalah lebih baik banyak memberi daripada banyak meminta..kerana permintaan itu sekiranya tidak tertunai akan bakal menyakitkan dan mungkin mengecewakan..namun dalam memberi perlu ada had dan batasnya..jangan terlampau memberi takut-takut ia tidak setimpal dengan pengorbanan yang kamu lakukan..dan ini juga bakal membawa kepada kekecewaan..sebab itu lah wujud istilah give and take dalam dunia ini..dan sememangnya dalam kehidupan semua benda perlu ada batasnya..barulah sempurna hidup ini..ya saya percaya tentang ini..

Tuesday, September 29, 2009

hanya ku sampaikan doa dan kiriman tulus ikhlas dari jauh ku pohonkan ampun maaf..huhu

hopefully i can be like my father who love my mum more than others.. or like ur father who try to ensure u r not far from ur family... but im still i'am who dream a sweet family wif u in the future...hehehe

p/s this what we called as diluah mati emak di telan mati bapak..dan saya pilih untuk jadi belon panas ikut sahaja ba angin yang bertiup..huhuhu =p

Friday, September 25, 2009

accept the things to which fate binds you
and
love the people with whom fate brings you together
but
do so with all your heart..

p/s - beautiful isnt show from outside, but inside... and u have both... so keep it n let everyone love u... but ensure ur love is juz for me!!!!hehehe


Wednesday, September 23, 2009

syAwaL 3

hmm..even though already sleepy but i have a high determination to write a post about Syawal 3..what happen to my history life today..nothing but just i attended my cousin's wedding..eh nope..engagement daa..k here are some pics..check it out =p
purple theme
Dunhill perfume..he like this..huhuhu..

my mak and my relatives..

p/s - congrate to abg Ang and kak Mas..and Al-Fatihah for kak Fiza son who pass away yesterday a few hours after giving birth..May Allah bless kak iza and her family..
taking picture before moving..huhuhu..my sister..

syAwaL 1

ok Syawal pertama di IP Tawau..since sy tak ley solat sunat hari raya sebab..ala lu pk la sndri..hmm jadi terbangun lambat ckit..sbb smlm tu tdo jam 2.00 am bep..pulang dari msk2 kat surau dah jam 12.45 am..bdn bau asap..kena mandi dulu..cuci baju and bla..bla..bla jadi tido jam 2..esk jam 9.00 bru pg beraya..makan2 di surau..pg rumah Timbalan Pengarah pekena laksa penang kat sana..proceed kat rumah madam zila..sembang santai je kat citu..lepas tu menamatkan misi kat rumah kak Mun dan sembang kencang kat sana..pergh..kepenatan then balik bilik smbg tido sblm g airport jam 4..hahaha..no picture sbb semua pictures dalam camera eqa..

k life is journey..and my journey was began..jeng2..hehehe..what the funny..im not travelled alone..miss fizah and ana accompanied me along my journey to KL..
miss fizah
ana..
and in flight i sat behind a Swedish who spent her holidays 2 weeks at Borneo and want continue her holidays at Phuket, Thailand..but she will stay at Kl for 3 days before continue her journey..just a simple and short conversation with her and i got her e-mail..i don't want disturb her, because she really focus on her reading..so let her finish her novel and i just read Going Places..huhuh
Her name is Ewalivmar..she works as a teacher for second grade school..
me with Going Places..hehehe..

k perjalanan kali ini sgt bosan..wlpn dah hbs kan..
nasi goreng kampung bersama sambal udang dan bendi yang tak berapa kampung..modern je aku tgk..huhuhu..juga
dua gelas jus..tapi tak juga sampai2..huhu..mata aku da liuk lentok suda di buai angin penghawa dingin yang memang dingin..akhirnya aku borak2 gan sweedish tu la gan ana juga..dan setelah tepat jam
8.35 malam

smpi la aku kat KLIA..dan kaki telah pijak lantai bangunan KLIA..ceh mcm pe je aku ni..masalah juga lah aku ni..huhuhu..dan aku berpisah dengan miss fizah dan ana..masing2 membawa haluaan sendiri..ececeh..dan aku membawa haluanku ke pintu gate A08.. =p

sementara menunggu connecting flight ke Kuantan jam 10.05 minit aku melilau-lilau ke book shop dengan harapan da buku yang best boleh ak beli..perh bloody price bep..hancur hatiku..tengok pun jadila..huhuhu..tengok2 je ak..then bila dah tak tahu hala tuju aku pun duk je tercegat kat gate A08 tunggu je sementara dibuka..bila buka..aku pun tunjuk la boarding pass aku..ALAMAK!!!!!! handsome plak abg yang jaga kaunter tu..hihi..da niat rupanya..anak sapa lah ni..gatal juga aku ni rupanya..hehehe..tapi aku tengok je sambil memuji ciptaan Allah dalam hati..aku tak buat pape..just say thak u to him..thats all..not more..not less..pergh ayat cam bagus..dush.. =p..ni suasana ruang menunggu..kelam je..huhuhu
dan da byk pelancong korea yg sama2 nak naik flight pg kuanatan..heran aku..nak pg mane depa ni..
lelaki korea ni handsome mcm hero autumn in my heart..satu2nya cite korea yang aku minat dan layan..cite lain jgn tye aku..sbb aku memang tak tahu..tapi boleh tanye rumate aku..sbb dia mmg tahu..

dan nak jdikan cerita flight aku delay dari jam 10.05 minit kepada 11.10 minit..jadi sementara menunggu aku surfing dan blogging dulu..huhuhu..dan tepat jam 11.30 malam kapal terbang MAS 1286 mendarat di airport Kuantan..dalam perjalan aku dapat kacang, jus oren dan special ckit kali ni tambahan kotak kecil yang dalamnya da dodol, kuih baulu dan kuih bangkit..mungkin sbb raya kali..hmm ni lah kisah ku SATU HARI DI HARI RAYA..
MH 1286 KL-Kuantan..


Tuesday, September 22, 2009

bErlaLu lah sUdah rAmadHan..

hmm..pejam celik..celik pejam..esk da nak msk raya keempat..Ramadhan tahun ini berlalu dgn begitu pantas..tapi sedikit ralat yang sy rasakan sbb pada 10 mlm terakhir Ramadhan sy tak mengambil kesempatan dan peluang utk terawikh dan buat amalan sunat..pada mlm2 sblm itu Alhamdulillah dgn izin Allah sy mampu lakukan sunat Terawikh di Surau dan ikut tadarus Al-Quran..tapi sepuluh malam terakhir tu macam2 plak agenda yang sy rancang smpi tak berpeluang amik keberkatan 10 terakhir Ramadhan..amat ruginya saya..harap saya masih dapat bertemu gan Ramadhan yang seterusnya tahun hadapan..

Sy beraya di IP Tawau pada 1 Syawal dan flight sy ke KL jam 5.50 petang..dan ini bukan satu masalah bagi saya..saya sudah biasa survive begini..yang penting mcm mana kita nak adaptasi gan suasana..ok sblm tiba 1 Syawal sy dan beberapa rakan2 yg lain buat sedikit persediaan antaranya sediakan rendang, satay, ketupat dan sewaktu dengannya..kami buat semua tu di surau An-Nur..kami semua berkumpul di sana..dan suasana yang sungguh meriah..sy sangat suka dan menghargai pengalaman hebat ini..

penyediaan bahan2..ni semua junior semenanjung yang tak balik..huhuhu
tu yang kat belakang buat lemang..baju biru tu aku memang kenal si Walter, classmate ku..huhu..sifu kami untuk masak lemang ialah Uda isteri Ustaz Wan yang pakai tudung oren lembut tu..pweet..hehehe..
ni makcik2 yang jual kacang..eh salahlagi..hehehe..mati la aku kalo dia bace nih..hihi..ni ana best fren aku gan eqa..diaorg ni boleh bagi sijil degree atau mungkin master lah dalam bidang buang kulit kacang guna keadah tampi ala mcm tampi beras tu..huhuhu
dan ni tokay kuah kacang..sbb dia la sifu goreng kacang..dia cakap tahap aku hanya kupas kulit kacang..tak ley lagi goreng..dia cakap nak goreng kacang mesti ada kelembutan..ceh..hmm bajet hebat la tu..malas betul aku gan dia ni..huhuhu

dan kat cni da video baik punye untuk tontonan umum..hehehe


video

p/s - kualiti video ni kurang bagus sebab guna handphone cikai aku je..so sape2 rase nak video yang bagus untuk edisi akan datang..bolehlah bagi derma kilat kat aku untuk upgrade model handphone ku tak pun bank in je kat account bank aku nanti..ala kira duit raya lah ni..sape nak berbuat demikian boleh tinggal comment kat entry ni..letak your email k..hehehe..nti kita contact2 r..hohohoh =p

Sunday, September 20, 2009


sya masih di KLIA waktu menulis..setelah saban hari tidak menjengah blog ni kerana gangguan 3G celcom..sy surfing disini..sy mengambil keputusan untuk pulang pada 1 Syawal pada mulanya kerana harga tiket MAS yang hanya rm68.00..ramai org kecian kat sy..tp sy rasa, sy sedikit pn tak menyesal because i got a lot of fun for celebrating first day raya at IP Tawau..sy tak rasa menyesal pun gan apa yang sy buat..

tapi selalu da kejadian aneh bila sy da smpi KLIA when i want proceed my aircraft to Kuantan..kalo last flight hari tu beg saya jatuh kat KLIA..hari ni almost 30 minutes sy dalam flight tiba2 kami di arahkan tukar aircraft..shoot betul..then jadual berlepas tukar dari 10.05 minit kepada jam 11.10 minit..kecian ayah I tau kena tunggu lagi dan lagi kecian kat anak pakcik Mohammad yang comel ni..perhh boleh muntah rendang dan ketupat makan tadi nih bila bace ayat ni..huhuhu..k macam da bunyi je tu annoucement k..stop here..naik flight kita jom!

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR BATIN

Tuesday, September 15, 2009

bending glass
cutting glass
apparatus

group presenter

muka bosan aku..bila nak panas ni..dondang sayang..


muka khusyuk
cutting bottle
oh hari ini, kami buat experiment..sangat canggih-manggih..sy pn xpenah terpk sy akan buat experiment mcm ni..terasa mcm buat rumah plak..huhuhu..mmg hebat bep gua ckp sama lu..huhuhu

susah nak cite tp ni la yg nyata..yg syokny..kami bukan main panas gelung berjam2 tp malangnya jemie yang gagah perkasa hanya mampu membengkok gelung tanpa dapat memecahkan botol kaca tersebut..alamak..dondang sayang..huhuhu..

macam-macam kami buat..cutting bottle..bending tube..making T-joint..making dropper..and bla..bla..bla..

Monday, September 14, 2009

sINGgah

dari hari jumaat sampai hari isnin = bz@tiada internet termasuk broadband..banyak yang saya tulis..tapi nantilah..rindu suda saya mahu conteng2 di sini..minggu depan hari raya..huh gila tak sabar minah ni..huhuh =p

Wednesday, September 9, 2009


09.0909

very nice date but not really nice day today..
i hope you will be missing me like i will miss you..

what happen today..our class start at 8.30 am and as usual some of us have been late..and of course they got a warning from lecturer..huhuhu..jangan la cari pasal..karang kena tarik balik kelonggaran yang mereka bagi tu..huhuhu..nothing much today..just copy the note from the lecturer for PSK subject..since we not have PE subject in this semester..so no game at all..sigh~ but we create our own game..jeng jeng jeng..we called as UNO..huhu..Aireen bought this at Kedai RM 2.00..hehehe















main UNO sebenarnya ramai yang main termasuk saya..hehehe..then continue our class with Lab and management subject..we do demonstration today..we had learned about how to handle apparatus and materials correctly..i dont have the pictures of that but i have this pictures
what happened? aireen why your face expression like that..what the funny..hahahah.. =p
hehehe..budak sengal sedang menyibuk..
tadaa..we are same..Madam Normadiah and me in black and red..some of my friend said we like a nanny with her granddaughter..but im the nanny..dush..what the fruit i become the nanny..huh..really not satisfied with the statement..hahahahaha
and this picture of handsome guy..i dont know why i should saved and kept this picture in my handphone and laptop and how this picture was there..Nadiah Mohammad@Long can you explain futher about this..huhu..nasib baik encem..tak jadi nak delete..hahaha..da niat rupanya..wink2 =p

p/s - tomorrow we have a short test for Evaluation in Sn teaching subject..but im not in good mood to do a revision and read the notes..and the test is really annoying me..huhuhu..just tawakkal..miracle does not happen but im still hoping for a miracle tomorrow..whatever =p

Tuesday, September 8, 2009

Lirik Lagu Dalam Kalimahmu - Asri Rabbani

Bismillahirahmannirrahim
Allah... Allah... Allah... huakhbar... 2X

Ya Rabbanna…
Ya Rabbi…
Segala puji bagi Mu ya Allah
Pencipta sekalian alam
Ya Tuhanku…

Ya Rabbi…
Ya Tuhan kami
Engkaulah yang disembah
Tunjukkan jalan yang lurus
Jalan yang diredhai

Ya Rahman…
Ya Rahim…
Ya Tuhan kami…
Sujudku pada Mu ya Rabbi…

Allah... Allah... Allah... huakhbar... 2X

Beriman pada Mu yang Satu
Pedoman dunia dan akhirat
Sabda Rasul serta Kalamullah
Penunjuk jalan syurga firdausi

Allah... Allah... Allah... huakhbar... 2X

Beriman pada Mu yang Satu
Pedoman dunia dan akhirat
Sabda Rasul serta Kalamullah
Penunjuk jalan syurga firdausi

Allah... Allah... Allah.. huakhbar... 2X

Ya Rahman…
Ya Rahim…
Dalam kalimah Mu
Ya Allah…

Penyanyi : Almarhum Ustaz Asri Ibrahim (Rabbani)
Lagu : Rosli Selasih
Lirik : Dhia Nur Qaseh

Khatimah Cinta - 6ixth sense

Bintang Malam nyanyikan lagu
Rindu hatiku yang terpendam
Bintang malam lukis wajahku
Katakan aku pergi

Genggamlah cinta yang ku berikan
Simpanlah selalu dalam hati
Ku akan selalu dalam mimpimu
Menemani tidurmu

Sudahlah sudah
Ku harus pergi
Jangan kau tangisi aku lagi
Biarku bawa seluruh cintamu
Ku dakap dalam tidur panjangku

Peluk tubuhku
Kucup bibirku
Relakan saja aku pergi...

Download 6ixth Sense - Khatimah Cinta.mp3

lately i have no idea about what issue that i can write here..in my blog..and most of the time i think i just love reading while free time..and i got this from my reading the book that i borrowed from my friend..i forgot the title.. hehehehe..but the book was very thick..and maybe i need to take the whole of my year here to finish it..hahaha..(sungguh hiperbola minah ni..padahal pemalas..kuikuikui)

i just love this..so i write it here..it make me think about this for the whole day..poor of me =p

You could run from someone you feared, you could try to fight somoene you hated..All my reactions were geared towards those kinds of killer, the monsters, the enemies..

when you loved the one who was killing you..it left you no options..how could you run..how could you fight..when doing so would hurt the loved one?if your life was all you had to give your beloved, how could you not give it? if it was someone you truly loved..

p/s - this book not about love story..he said i will never turn back and i dont know what the message..

Saturday, September 5, 2009

ok finally after 4 months i continue my lecture here..IP Tawau here i come..ceh mcm geli je..ak bce ayat ni..huhuhu..okey ni da lah class bru kami..berkedudukan di belakang Medan selera..(nasib baik sekarang bulan puasa kalo tak confirm2 keje kami melepak di medan jela ni..huhu)..dan bersebelahan gan bilik encik Amin..hmm cntik gak la kelas ni..bukan kelas pun sebenarnya..dah 4 bulan saya tak masuk kuliah kerana cuti sepupu saya bersalin..eh pa kaitan..salah lagi..pertama sbb da tugas khas,kedua sbb Praktikum dan yang terakhir sbb mls..hahaha..boleh plak cmtu..dan beginilah keadaan kami di kelas tersebut...

entah pa yang ditengokkan sy pun tak tahu..huhu..da yg lyn jiwang..da yg layan mata..eh layan mata..tido daa..huhuh
ni namanya promote blog..
ntah pa yang ditemberangkan oleh mamat mirul ni tntg keistimewaan blog dia..sy pun tak tahu..dia kate blog dia best..blog sy ni tak best..ekeleh..pastu siap gtau g da org tls kat chat tu muka dia mcm Remy Ishak pelakon Nur Kasih tu..perh terus perasan..
ni sape tak kenal..haappy birthday helson..hr ni birthday dia 4 sept..huhuhu..ni la keje2 kami di kelas..bukan study pun..huhuhu

since this sem we just have 3 papers so lecture period kami tak byk..dalam satu hari tu ada 1@2 kelas je..huhu..thats why la senario begini terjadi..but starting from next week we just need to attend lecture according to our schedule..the rest, just stay at hostel..huhu..sumpah tak sabar..huhuhu..

Thursday, September 3, 2009

je tAiMe oH LeLAkI

sejak dua menjak saya banyak membaca perkara yang berkaitan psikologi terutama tentang untuk memahami manusia lain untuk spesifik lagi tentang kaum Adam..oh sy rase amat sukar untuk memahami gender ini.. makin ramai saya berkawan dengan lelaki makin saya tak faham perangai dan sikap mereka..tapi saya selalu faham lelaki boleh dilabel dengan tagline ni..

take for granted..

ya saya tak kisah biar sejuta pun mambantah saya tetap kata lelaki mmg suka take for granted dalam segala hal..dan kadang2 ini yang mebuat saya menyampah gan kaum Adam ni..mmg betul kita kena take for granted..tapi bukanlah dalam semua hal..cuba la sensitif dan peka sikit..boleh tak faham? dan satu lagi label yang sesuai

tidak jujur

tapi ni bukan semua lelaki macam ni la..tapi most of them gak la..hehehe..alasan mereka, tak jujur sbb tak nak kita sakit hati bila tau hal sebenar..tp last2 kantoi gak..so mane yang lg sakit hati..see..boleh bukak mata luas2 tak..bgs lg kmu bgtau kami yg kmu mmg tak penah gosok gigi daripada bila kami suro beli ubat gigi Darlie tp kamu beli colgate sbb kamu mmg tak penah amik tau pasal ubt gigi..mudah bukan..scra directny mgku sja ba pa yg kamu buat.. tak pyh la berdalih - dalih lagi..hmm lagi satu cop yang baik punya untuk lelaki ialah

buat-buat tak tahu..

ni mcm favourite lelaki..bila da buat salah selalu buat2 tak tahu..boleh siap tanya lagi kenapa ni? bila perempuan tunjuk protes..macam nak bagi penampar je..sumpah tak tipu saya rasa memang nak tampar je lelaki cmni..huh nasib baik dia kuat dari aku..kalo tak da lama lebam kat pipi gan cap jari aku..huhuhu..lepas tu bukan reti nak mitak maaf dan pujuk pun..ceh menyampah I..

buat-buat lupa..

ni tak semua sangat la lelaki yang cmni..tp still ada la..selalu la lupa..bila kita tanye dia..boleh dia tanya balik, da ke dia cakap camtu..arghh..sengalnya mamat spesis cmni..kadang2 ckp dia tak pernah buat cmni kat org lain, tapi bila kantoi mulalah buat2 lupa dia penah cakap camtu..ekeleh nak cover line la tu..sumbat mulut gan ketupat baru tau..oh kenapa sumbat gan ketupat..mungkin aura raya dah kuar kot..hahaahahah..

hmm sebenarnya banyak lagi yang saya pk tentang lelaki..kalo tulis smpi esk pun tak habis..yang pasti yang amat pasti saya memang

TAK FAHAM LELAKI!!!!

dan saya rasa mereka pun tak faham saya..hahaha..whatever..

p/s - tapi sumpah saya sangat sayang dan faham ayah saya..sbb perangai saya pun macam dia..ckit2 la..kikiki

Wednesday, September 2, 2009

sukma dan minda ini meronta..
ratapi pemergianmu buat selamanya..
jumpa di kali akhir ku rasa..
kau masih membuatku gembira..
ku imbas manis tingkahmu..
dalam rindu meruntun..
dijiwaku megenang mu..
pasrahku membuatkan iringi perpisahan..
kerna pedih rasa bukanlah punca ku hilang ketabahan..

p/s - saat kebekuan..

wiShES..

i know there are so many things i want in my life and i wish i can get it..one day..
collection of novels from Sophie Kinsella..because i already falling in love with her writing..
collection of watches from Swatch..its really cool and sweet..
already have this novel..interesting =)